Włoskie tiramisu to rewelacyjny deser bez pieczenia! Zobacz nasze propozycje na różne wariacje tego włoskiego specjału.
Poniżej znajdziesz przepisy na różne tiramisu:
- Szybki deser tiramisu
- Tiramisu z malinami
- Tiramisu mocno cytrynowe
- Truskawkowe tiramisu z migdałami
- Tiramisu bez alkoholu
- Tor tiramisu dla dorosłych – mocno alkoholowy
Szybki deser tiramisu [PRZEPIS]

Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie Mascarpino - mix do mascarpone Delecta
- okrągłe biszkopty
- filiżanka zaparzonego espresso
- 30 ml amaretto
- 175 ml zimnego mleka
- 4 płaskie łyżki kakao
Wykonanie
Na początek zmiksować mix do mascarpino z serkiem mascarpone i mlekiem. Nałożyć trochę kremu do pucharków. Następnie wymieszać espresso z likierem amaretto. Po dokładnym wymieszaniu czas na biszkopty, które zanurzyć we wzmocnionym espresso i ułożyć na kremie. Posypać całość kakao i nakładać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
Prawda, że mało skomplikowane? Smacznego!
Tiramisu z malinami [PRZEPIS]

Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.
Składniki:
- ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
- żółtka - 2 sztuki
- cukier puder - 100 gramów
- mała cytryna - 1 sztuka
- kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
- śmietanka 30% - 250 mililitrów
- kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
- likier kawowy - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżeczki
- okrągłe biszkopty - 30 sztuk
- maliny
Wykonanie
Kasię utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyć i zetrzyj z niej skórkę.
Kawę zalać szklanką gorącej wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy przestygnie, wymieszać z likierem.
Śmietankę ubić na sztywno. Masę żółtkową wymieszać z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
W otrzymanym ponczu kawowym moczyć biszkopty i ułożyć po kilka na dnie każdego z pucharków.
Na biszkoptach ułożyć część masy serowej i warstwę malin. Przykryć ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.
Włoskie tiramisu mocno cytrynowe [PRZEPIS]

Pyszna, orzeźwiająca, ale przede wszystkim zaskakująca wersja włoskiego tiramisu – idealna na ciepłe dni. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że wykonuje się go bez pieczenia. Możemy go szybko przygotować w domu, by poczuć smak słonecznych Włoch. Tiramisu, tradycyjnie w okrągłej formie, obecnie podawane jest w rożnych kształtach – w Polsce popularnością cieszy się serwowany w pucharkach.
Składniki:
- 400 g sera mascarpone Mlekpol
- 20 biszkoptów lady fingers
- 6 łyżek likieru cytrynowego typu limoncello
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Sparzyć i wyszorować cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć łyżeczkę soku. Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszać.
Do głębokiego talerza wlać likier. Biszkopty pokroić na pół i maczać w likierze. W szklankach ułożyć warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty, krem. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 jaja
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- ½ szklanki wody
- 100g migdałów Bakalland
- ½ kg truskawek
- gorzka czekolada lub listki mięty
Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przekładać kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtarzać 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka).
Całość odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą.
Tiramisu bez alkoholu [PRZEPIS]

Słynny włoski deser w wersji dla dzieci to świetna propozycja dla każdego małego łasucha. Z dodatkiem gorzkiego kakao oraz malin bądź truskawek tworzy pyszną kompozycję smakową idealną dla każdego fana słodkości.
Składniki (5-6 pucharków):
- 2 żółtka jaj "O"
- 100 ml wody Mama i ja
- 50-60 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- gorzkie kakao
- biszkopty
- maliny lub truskawki
Wykonanie:
Zagotować 50 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Chwilę gotować, aż powstanie syrop. W międzyczasie zagotować pozostałą wodę razem z 2 łyżkami kakao, dobrze wymieszać do połączenia. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka ubić na puszysto (5-6 minut) i dolewać gorący słodki syrop, ciągle miksując. Dodać serek mascarpone i wszystko razem ubijać przez 1-2 minuty.
Przygotować pucharki. Biszkopty zamoczyć z obu stron w kakao i ułożyć na dnie. Dodać krem, owoce, znowu biszkopty, krem i owoce - aż do wykorzystania wszystkich składników. Obsypać kakao, udekorować. Schłodzić w lodówce 2h.
Tort tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowy [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt
- 9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
- 36 dag cukru
- 27 dag mąki tortowej
- szczypta soli do piany
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 50 dag serka mascarpone
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 litra śmietanki 36%
Składniki na poncz
- około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
- szklanka likieru amaretto
- ciemne gorzkie kakao
Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa
Zobacz przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia:
