Tiramisu z malinami? Jak najbardziej. Włoskie tiramisu to rewelacyjny deser bez pieczenia! A ze świeżymi malinami smakuje obłędnie.
Tiramisu z malinami [PRZEPIS]

Składniki:
- 0,5 kg malin
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 500 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
- filiżanka mocnej kawy
- likier amaretto według uznania
- gorzka czekolada
Sposób wykonania:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy na delikatnych obrotach. Dodajemy stopniowo ubitą śmietanę. Na dno tortownicy układamy namoczone w kawie zmieszanej z amaretto biszkopty. Smarujemy je połową kremu, następnie układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów (moczymy je delikatnie, żeby nie były za mokre) i resztę kremu.
Na tak gotowe tiramisu układamy maliny które posypujemy startą gorzką czekoladę (czekoladę ścieramy na tarce do krojenia w plastry). Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Prawda że proste?? A jakie pyszne.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej
Zobacz też inne przepisy na tiramisu:
Pyszne ciasta i desery z malinami:
