Spis treści
- Zupa szczawiowa z jajkiem
- Wiosenna zupa z botwinki
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą
- Placki z selera i młodej marchewki
- Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem
- Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce
- Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki
- Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce
Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 pęczek szczawiu
- 100 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek
Wiosenna zupa z botwinki

Składniki
- 2 pęczki botwiny
- cytryna- sok
- śmietana ( w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
- bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry
Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki
- młoda kapusta
- 3 młode ziemniaki
- kostki cielęce lub schabowe
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 pomidory
- 3 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela
- angielskiego
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól
Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Zasmażka:
- 3 łyżki smalcu lub masła
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 2 kg młodych ziemniaków
- kefir lub zsiadłe mleko
Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"
Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą

Składniki
- 200 g kaszy (suchej)
- 5-6 szparagów
- 100 g sera typu feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4-6 suszonych pomidorów
- świeże zioła: u mnie pietruszka i bazylia
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki oleju z orzecha włoskiego lub innego
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z łyżka cukru przez mniej więcej 8-10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w pióra.
W misce umieszczamy kaszę, fetę, szparagi, pomidory i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy olejem i wrzucamy dużo drobno posiekanych ziół.
Przepis Agnieszki Bochnak
Placki z selera i młodej marchewki

Składniki (porcja na 6 placków):
- 1 szklanka startego na grubej tarce selera
- 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku drobno starty
- pół łyżeczki posiekanego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Wykonanie
Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało można zaangażować dzieci. Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler. Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok. 5-8 min. z każdej strony.)
Placki przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.
Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej, autorki bloga Szczesliva.pl
Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Składniki:
- 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
- 2 jajko ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mix-u sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce

Składniki na naleśniki
- szklanka maki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 30 dag truskawek
- cukier – do smaku
Dodatkowo
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki kokosu
- jajko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki

Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- makaron gniazda wstążki
- 50 dag piersi z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbawić się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki na 3 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 12 sztuk szparagów
- 3 jajka
- ocet
- sól, świeżo mielony pieprz
- parmezan
Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Polecamy też:
