Natka pietruszki to niewątpliwie królowa… witaminy C! Już jedna garść tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
Natka pietruszki, obok koperku, jest jednym z popularniejszych ziół używanych w naszej kuchni. Ceniona jest za orzeźwiający smak i wiele właściwości zdrowotnych.
Oprócz wspomnianej witaminy C, ma w sobie ogromne ilości kwasu askorbinowego oraz żelaza. Świetnie też wpływa na wzrok, dzięki zawartości karotenoidów.

Najlepsza jest świeża, gdyż po czasie traci swoje prozdrowotne właściwości. Nie powinno się jej suszyć. Można ją oczywiście mrozić, ale na szczęście teraz można ją kupić praktycznie przez cały rok.
Pesto pietruszkowe [PRZEPIS]
Składniki:
- słonecznik łuskany - ½ szklanki
- natka pietruszki - 2 pęczki
- sok z cytryny -1 łyżka
- skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 100 ml
- starty parmezan - 15 g
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- chleb tostowy pełnoziarnisty
Wykonanie pesto:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.
