Przebojem sezonu letniego niezaprzeczalnie są młode ziemniaki gotowane z koperkiem lub duszone z odrobiną czosnku, a na stołach podczas ogrodowych biesiad królują ziemniaki z grilla w ziołach. Z jakimi ziołami można łączyć ziemniaki, by było smacznie?
- Większość ziół i przypraw to wspaniałe rośliny o wartościach nie tylko kulinarnych, ale i leczniczych. Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które idealnie pasują do wszelkich potraw na bazie ziemniaków – podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka w ramach IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Jednak w kuchni zioła dozować je z umiarem, ponieważ są bardzo intensywne w smaku, a ich zbyt duża ilość może zepsuć całą potrawę.
- Z ziemniakami świetnie komponuje się także majeranek, który ma intensywny zapach i korzenny, delikatnie gorzkawy smak. No i czosnek – ostry i wyrazisty, bez którego również trudno wyobrazić sobie polską kuchnię ziemniaczaną. To dzięki niemu ziemniaki zyskują jeszcze lepszy smak, a dodatkowo wzmagają apetyt. Wszystkie wymienione zioła wspomagają pracę układu trawiennego redukując wzdęcia, dlatego są doskonałym uzupełnieniem wielu tłustych i ciężkostrawnych potraw - zachęca Agnieszka Piskała-Topczewska.
Hoduj cały rok!
Ziemniak to wdzięczne warzywo, które można przyprawić na wiele sposobów. Tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek i odrobina gałki muszkatołowej, to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować pyszne i delikatne w smaku ziemniaki z piekarnika lub z grilla. W miarę możliwości warto używać świeżych ziół, wtedy ziemniaki są naprawdę aromatyczne. Wiele roślin można z powodzeniem hodować na domowym parapecie przez cały rok, aby stale mieć dostęp do świeżych roślin.
Przygotowując pieczone lub gotowane ziemniaki z ziołami warto pamiętać o następujących zasadach:
- Suszone zioła warto rozetrzeć w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Uwolnią wtedy w pełni swój aromat.
- Ziemniaki doskonale łączą się smakiem ze szczypiorkiem lub młodą cebulką dymką. Ugotowane ziemniaki warto ugnieść z mlekiem (zamiast kalorycznej śmietany) i dodatkiem szczypiorku.
- Koperek to kolejna przyprawa, która lubi towarzystwo ziemniaków - szczególnie młodych z dodatkiem jajka sadzonego i zsiadłego mleka.
- Marynatę z oleju i ziół do ziemniaków najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Olej przejdzie smakiem przypraw.
- Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych mięs i sałatek na bazie miksu sałat. Świetnie smakują również z dipem czosnkowym.
- Czosnek ze względu na alicynę oraz ziemniaki ze względu na potas regulują ciśnienie krwi, dlatego są szczególnie polecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem. Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku świeżego czosnku, można go upiec razem z ziemniakami. Nie straci swoich właściwości prozdrowotnych, a złagodzi jego ostry smak
.
