Spis treści
Dressing do sałatki? Naturalnie, że jabłkowy!
Kilka łyżek soku jabłkowego, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, miód i odrobina soli – to przepis na ekspresowy, świeży sos winegret z jabłkową nutą. Dzięki swojej naturalnej słodyczy prosto z owoców, sok jabłkowy świetnie balansuje kwaśne i pikantne smaki w sałatkach z rukolą czy serem pleśniowym.
Sezon grillowy? Rozważ sok jabłkowy
Sok jabłkowy świetnie sprawdza się jako baza do glazur i sosów do wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny. W połączeniu z przyprawami, octem np. balsamicznym i ziołami tworzy aromatyczną polewę, która nadaje mięsu połysk, lekko karmelowy smak i owocową głębię.
Sok jabłkowy to także świetna baza do marynat do karkówki, skrzydełek, tofu czy pieczonych warzyw. W połączeniu z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym daje efekt rodem z kuchni fusion.
Domowa galaretka jabłkowa
Wystarczy sok jabłkowy, odrobina żelatyny (lub agaru) i ulubione dodatki: owoce, cynamon czy śmietanka. Jabłkowa galaretka to lekki deser, który będzie smakował i tym starszym, i młodszym – pięknie wygląda, smakuje świeżo i ma prosty skład.
Na podobnej zasadzie można wykonać własny jabłkowy kisiel – z połączenia soku jabłkowego, startych jabłek oraz mąki ziemniaczanej.
Jabłkowa słodycz w wypiekach i deserach
Sok jabłkowy może być używany jako naturalne słodzidło w ciastach, naleśnikach czy owsiankach. Nadaje wilgotność wypiekom i dodatkową głębię smaku z karmelową nutą.
Szczególnie dobrze sprawdza się w wypiekach z dodatkiem bakalii – muffinkach, chlebku bananowym i jabłkowym czy cieście marchewkowym.
Sok jabłkowy - nie tylko smaczny, ale również symboliczny
Sok jabłkowy to nie tylko uniwersalny składnik kulinarny. To także jeden z flagowych produktów polskiego przetwórstwa owocowego. Polska od lat utrzymuje pozycję lidera w produkcji jabłek i ich przetworów w Europie, a znaczna część tych owoców trafia właśnie do tłoczni. W sezonie 2023/24 wyeksportowaliśmy aż 249 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego.
Warto pamiętać, że soki owocowe, zgodnie z prawem, nie zawierają żadnych dodatków konserwantów, barwników, słodzików oraz jakichkolwiek cukrów.
Co ciekawe, szklanka mętnego soku jabłkowego dostarcza od 50 do nawet 100 mg polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo, szklanka soku jabłkowego – niezależnie od rodzaju pokrywa już 11% dziennych RWS potasu dla osoby dorosłej, pierwiastka bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy też, że szklanka soku jabłkowego może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.
Sok jabłkowy to zatem nie tylko źródło smaku i wartości odżywczych, ale także pełnoprawny składnik kuchenny – naturalny, wszechstronny i… bardzo polski.
