https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sok jabłkowy nie tylko do picia. Zobacz, do jakich dań warto go dodać. Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!

oprac. Magda Smoleń
Sok jabłkowy to nie tylko źródło smaku i wartości odżywczych, ale także pełnoprawny składnik kuchenny – naturalny, wszechstronny i… bardzo polski.
Sok jabłkowy to nie tylko źródło smaku i wartości odżywczych, ale także pełnoprawny składnik kuchenny – naturalny, wszechstronny i… bardzo polski. materiały prasowe
Sok jabłkowy kojarzy się przede wszystkim ze smakiem Polski, sielskiego dzieciństwa i domowych obiadów. Ale mało kto wie, że nasz flagowy polski sok to także doskonała baza do rozmaitych potraw. Z powodzeniem można go wykorzystywać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich – od glazur po galaretki. Dlaczego w każdej spiżarni powinien na stałe mieszkać karton lub butelka soku jabłkowego?

Spis treści

Dressing do sałatki? Naturalnie, że jabłkowy!

Kilka łyżek soku jabłkowego, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, miód i odrobina soli – to przepis na ekspresowy, świeży sos winegret z jabłkową nutą. Dzięki swojej naturalnej słodyczy prosto z owoców, sok jabłkowy świetnie balansuje kwaśne i pikantne smaki w sałatkach z rukolą czy serem pleśniowym.

Sezon grillowy? Rozważ sok jabłkowy

Sok jabłkowy świetnie sprawdza się jako baza do glazur i sosów do wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny. W połączeniu z przyprawami, octem np. balsamicznym i ziołami tworzy aromatyczną polewę, która nadaje mięsu połysk, lekko karmelowy smak i owocową głębię.

Sok jabłkowy to także świetna baza do marynat do karkówki, skrzydełek, tofu czy pieczonych warzyw. W połączeniu z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym daje efekt rodem z kuchni fusion.

Domowa galaretka jabłkowa

Wystarczy sok jabłkowy, odrobina żelatyny (lub agaru) i ulubione dodatki: owoce, cynamon czy śmietanka. Jabłkowa galaretka to lekki deser, który będzie smakował i tym starszym, i młodszym – pięknie wygląda, smakuje świeżo i ma prosty skład.

Na podobnej zasadzie można wykonać własny jabłkowy kisiel – z połączenia soku jabłkowego, startych jabłek oraz mąki ziemniaczanej.

Jabłkowa słodycz w wypiekach i deserach

Sok jabłkowy może być używany jako naturalne słodzidło w ciastach, naleśnikach czy owsiankach. Nadaje wilgotność wypiekom i dodatkową głębię smaku z karmelową nutą.

Szczególnie dobrze sprawdza się w wypiekach z dodatkiem bakalii – muffinkach, chlebku bananowym i jabłkowym czy cieście marchewkowym.

Sok jabłkowy - nie tylko smaczny, ale również symboliczny

Sok jabłkowy to nie tylko uniwersalny składnik kulinarny. To także jeden z flagowych produktów polskiego przetwórstwa owocowego. Polska od lat utrzymuje pozycję lidera w produkcji jabłek i ich przetworów w Europie, a znaczna część tych owoców trafia właśnie do tłoczni. W sezonie 2023/24 wyeksportowaliśmy aż 249 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego.

Warto pamiętać, że soki owocowe, zgodnie z prawem, nie zawierają żadnych dodatków konserwantów, barwników, słodzików oraz jakichkolwiek cukrów.

Co ciekawe, szklanka mętnego soku jabłkowego dostarcza od 50 do nawet 100 mg polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo, szklanka soku jabłkowego – niezależnie od rodzaju pokrywa już 11% dziennych RWS potasu dla osoby dorosłej, pierwiastka bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy też, że szklanka soku jabłkowego może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Sok jabłkowy to zatem nie tylko źródło smaku i wartości odżywczych, ale także pełnoprawny składnik kuchenny – naturalny, wszechstronny i… bardzo polski.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska