Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

mad
Macie ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Nic prostszego! Odkrywamy tajemnice ciasta drożdżowego i zdradzamy sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe "jak dawniej". Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Macie ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Nic prostszego! Odkrywamy tajemnice ciasta drożdżowego i zdradzamy sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe "jak dawniej". Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. pixabay
Jak one to robią, że ich placki drożdżowe zawsze są rewelacyjne, a zapach pieczonego ciasta unosi się w całym domu? Babcia – Gordon Ramsay w spódnicy i Magda Gessler w jednym! Mistrzyni ciasta drożdżowego. Niedościgniony ideał tego słodkiego wypieku, kapuśniaczków, pampuchów i drożdżówek! Odkrywamy tajemnicę! Zobacz sprawdzone przepisy na drożdżowe jak dawniej!

Rewelacyjne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest pulchne i lekkie.
Gdy już się nauczymy robić takie właśnie ciasto – otworzą nam się drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków: od słodkich bułeczek po chałki, na pysznych ciastach drożdżowych z owocami skończywszy. A do tego jeszcze pampuchy, rogaliki i domowe drożdżówki!

Ciasto drożdżowe jak u babci – przepis podstawowy

Przepisem na „drożdżowe” podzieliła się z nami Marta Góra z Krakowa. - Przepis jest w rodzinie od pokoleń. Sekretem udanego ciasta jest długie wyrabianie. Tu nie ma kompromisów – jeżeli przygotowujemy ciasto drożdżowe z kilograma mąki – zagniatamy godzinę! - zdradza nasza Czytelniczka.

Składniki

  • 1 kg mąki 
  • 4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo) 
  • szklanka cukru 
  • niecałe 0,5 l mleka 
  • 10 dag drożdży 
  • 15 dag masła 
  • cukier waniliowy
  • rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie ciasta drożdżowego
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki. 
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić. Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka. 

Zaczyn drożdżowy – sekret udanego ciasta

Nie ma ciasta drożdżowego bez zaczynu. Przepis jest w zasadzie jeden.
- Ale należy jednak patrzeć  ile mąki, cukru i drożdży jest w danym przepisie i z tych ilości uszczknąć nieco do zaczynu – mówi Aleksander Zachuta, kucharz i Małopolski Ambasador Smaku.

Podpowiada też, jak zrobić dobry zaczyn:

  • Weź odpowiednie naczynie np. miskę
  • Wkrusz do niej 15 gramów drożdży
  • Dolej ok. 50 ml ciepłej wody lub mleka
  • Dodaj łyżkę lub dwie mąki
  • Dodaj 1 płaską łyżeczkę cukru
  • Wymieszaj.
  • Odstaw zaczyn w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W ciągu 15-20 minut drożdże powinny pięknie wyrosnąć. Powstanie taka delikatna pianka na górze i zaczyn zwiększy swoją objętość nawet dwukrotnie. Drożdże są gotowe do dodanie do mąki.

Ach te pampuchy, czyli drożdżowe bułeczki na parze!

Chyba nic nie kojarzy się nam tak bardzo z babcią i drożdżami jak parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze – inaczej pampuchy. Można je serwować ze słodkim dodatkiem – dżemem lub owocami, ale też w wersji wytrawnej – np. z gulaszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.

Pampuchy.
Pampuchy. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na około 15 sztuk

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  •  szczypta soli 
  •  250 ml mleka 

Wykonanie pampuchów
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie). 
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką. 
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek. 
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować około 6-7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.

Gotowi na pyszne wypieki drożdżowe?

Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy naszych Czytelników na „drożdżowe jak u babci”.

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z domową masą makową
  • Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami
  • Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!
  • Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne
  • Słodkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Klasyka sama w sobie! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska