https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników

mad
Smaki dzieciństwa. Zupa szczawiowa ukochanej babci, pachnące pampuchy mamy, pierwsza zupa pomidorowa przygotowana samodzielnie… Warto powrócić do smaków dzieciństwa. Do potraw prostych, tanich, smacznych... Kliknijcie w galerię i zobaczcie 10 przepisów naszych Czytelników. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny spokój i stan zadowolenia. Wrażenia o wiele głębsze, niż doświadczenia czysto zmysłowe. Te pozornie nieuchwytne odczucia zostały po raz pierwszy nazwane już w połowie ubiegłego wielu. „Comfort food” to nic innego, jak ulubione smaki dzieciństwa oraz proste potrawy, które pozwalają na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie poprawiają nastrój.

Magia tkwiąca w comfort food polega na tym, że bardzo szybko pomaga ono załagodzić negatywne emocje i zwalczyć stres. Jak to możliwe? Dzieje się tak, ponieważ określone smaki i potrawy budzą w nas błogie uczucia bezpieczeństwa i radości, zapamiętane z czasów dzieciństwa.

Powróćmy do smaków dzieciństwa! Zobacz, co jadali Czytelnicy Gazety Krakowskiej! Sprawdzone przepisy na sentymentalne dania z dzieciństwa

  • Domowy paprykarz
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Panierowane kluseczki z kaszy manny
  • Pierogi z serem okraszone masłem
  • Słodkie placuszki z jabłkiem
  • Parowańce
  • Kluski leniwe
  • Kokosanki z marmoladą
  • Rurki z kremem
  • Ciasto "Cielaczek"
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karol
smaki z dzieciństwa ? to potrawy jedzone w domach na co dzień.

Moje smaki z dzieciństwa to cynaderki,ozorki, gulasz z serc i żołądkow drobiowych, bryzol, kołduny, tatar, pieczona nutria, dziczyzna, przepyszne wędliny i garmażerka no i ryby morskie. Smak orginalnego paprykarza szczecińskiego, pasztecików szczecińskich / dziś mają 54 urodziny/ , kiełbasy polskiej, to coś czego się nie zapomina.
I
Irka

Mój top smaków dzieciństwa to blok czekoladowy i ryż na mleku z cynamonem, a do picia caprio albo kompot ;-)

J
Janusz

mój smak dzieciństwa to parówki z ketchupem Włocławka i babcina zalewajka ;)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska