1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
fot. pixabay.com
2 z 12
Domowy paprykarz Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Domowy paprykarz Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.

3 z 12
Zupa szczawiowa z jajkiem Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Zupa szczawiowa z jajkiem Katarzyny Jaworek

Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
4 ziemniaki
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 pęczek szczawiu
100 ml śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz

Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.

4 z 12
Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz

Składniki na ok 30 sztuk

750 ml wody
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

Dodatkowo
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania po wierzchu

Wykonanie

Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i Zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszać aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (wymiary ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować- aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Zobacz również

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości