Grillowane kiełbasy i karkówka to dla większości podstawa udanego barbecue. Co można jeszcze przygotować? Zobacz przepisy na grilla, które skradną twoje serce. TOP 10 dań z grilla. Poniżej znajdziecie:
Spis treści
- Grillowana polędwiczka z sosem grillowym [PRZEPIS]
- Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto [PRZEPIS]
- Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze [PRZEPIS]
- Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka [PRZEPIS]
- Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami [PRZEPIS]
- Szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]
- Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami [PRZEPIS]
- Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym [PRZEPIS]
- Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku [PRZEPIS]
- Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato” [PRZEPIS]
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem grillowym.
Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto [PRZEPIS]

Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 10 malutkich marynowanych pieczarek
- około 5 dag startego sera mozzarella
- 2 garści świeżej rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawa do grilla
- pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na około godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 kg mięsnych żeberek
- główka czosnku
- 3 duże cebule
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki majeranku
- łyżka ostrej papryki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 goździki
- gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- cytryna pokrojona w grube plastry
Składniki na glazurę:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
Wykonanie
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. W wielkim garze ugotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki oprócz żeberek. Gotować na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączyć i włożyć żeberka. Zostawić na całą noc. Minimalnie na 12 godzin. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem, wymieszać składniki glazury i posmarować nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec żeberka około 30 minut.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 zielonej cukinii
- 1/2 żółtej cukinii
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- olej rzepakowy
Składniki na sos
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry delikatnie posypać solą i pieprzem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posypać solą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie umyć ponownie i osuszyć plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Warzywa doprawić jeszcze pieprzem i polać olejem. Grillować na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.
Kurczaka pokroić w plastry dowolnej wielkości, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, zgrillować.
Składniki sosu wymieszać trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, dodać zgrillowanego kurczaka i polać sosem. Udekorować natką pietruszki.
Przepis Magdaleny Jarzynki Jendrzejewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!
Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki
- cukinia
- pomidor
- 3 duże pieczarki
- 2 małe cebule
- 150 g boczku
Składniki na marynatę do szaszłyków
- łyżeczka ostrej papryki
- pół opakowania pieprzu
- przyprawa ziołowa do grilla
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
Wykonanie
Przyprawy wymieszać z olejem. Cukinię oraz obrane pieczarki pokroić w plastry, pomidora oraz cebule w ćwiartki, a boczek w plastry. Nałożyć na patyczki do szaszłyków: cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora, cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora i ostatnią cukinię. Polać dokładnie marynatą i zostawiać w lodówce. Grillować.
Przepis Aleksandry Faiks
Szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
- 2 średnie ziemniaki
- cukinia
- cytryna
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai
Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"
Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 duża cytryna
- 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz
- zioła: oregano, melisa
Sos jogurtowy:
- 200 ml gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku [PRZEPIS]

Składniki dla 2-3 osób
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider
Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato” [PRZEPIS]

Składniki
- serek „Bieluch”
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pół łyżeczki musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie sosu czosnkowego
Serek przełożyć do miski, dodać śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
