Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Sałatka nicejska, sałatka z fasolką szparagową oraz sałatka z brokułem. Zobacz pomysły na sałatki, które cieszą oko i podniebienie

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pysze sałatki? Zobacz nasze propozycje. Na zdjęciu sałatka nicejska.
Macie ochotę na pysze sałatki? Zobacz nasze propozycje. Na zdjęciu sałatka nicejska. Fot. materiały prasowe
Macie ochotę na pyszne sałatki? Sałatka nicejska to klasyczny przysmak rodem z Francji. W opinii słynnego kucharza Gordona Ramseya to najlepsza letnia sałatka. Sałatka z fasolką szparagową ucieszy miłośników sezonowych warzyw, a sałatka z brokułami – wszystkich wielbicieli tego przysmaku.

Zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana, szczególnie kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Któż potrafi przejść obojętnie obok straganów zastawionych plonami pól i ogrodów? Warzywa bardzo dobrze łączą się z jajkiem, dlatego polecamy trzy przepisy na zielono-jajeczne sałatki.

Sałatka z fasolką szparagową [PRZEPIS]

To jedno z najpopularniejszych krajowych warzyw, którym zajadamy się od lata do później jesieni. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, kwasu foliowego, a także witaminy C i K oraz witamin z grupy B. W warzywniakach kupić można dwie odmiany: zieloną i żółtą.

Sałatka z fasolką szparagową.
Sałatka z fasolką szparagową. Fot. materiały prasowe

Składniki na sałatkę:

  • 15 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ziemniak
  • kilka kropli oliwy
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Fasolkę oczyszczamy wykrawając ogonki, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i bardzo drobno kroimy. To samo robimy z cebulą i ugotowanym ziemniakiem. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy pomidory, każdego kroimy na osiem części i dorzucamy do sałatki. Dodajemy kilka kropli oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka nicejska [PRZEPIS]

To klasyczny przysmak rodem z Francji. W opinii słynnego kucharza Gordona Ramseya to najlepsza letnia sałatka.

Sałatka nicejska.
Sałatka nicejska. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Sałatka z brokułami [PRZEPIS]

To warzywo w pełni już zdobyło nasze stoły. Podobno pochodzi z Cypru, a uprawiane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jego jedzenie korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Brokuł to warzywo niskoskrobiowe i niskokaloryczne. Dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i C.

Sałatka z brokułami.
Sałatka z brokułami. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 6 jaj rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Brokuły oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i oliwy. Po ostudzeniu dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem i keczupem. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Jak przygotować idealne jaja na twardo do sałatki?
- Jaja najlepiej wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – radzi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Zalewamy je zimną wodą i ustawiamy palnik na taką moc, aby woda delikatnie się gotowała, ale nie bulgotała nadmiernie. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości jajka. Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka. Po ugotowaniu jaja schładzamy. Nie czekamy jednak z ich obieraniem do całkowitego wystudzenia, ponieważ zimne jajka gorzej się obierają.

Zobacz też przepisy na inne sałatki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska