Lekkie sałatki od lat cieszą się popularnością. Szczególnie w ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pyszną sałatkę z kurczakiem i owocami.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka oleju
- 6 liści sałaty masłowej
- 150 g truskawek
- 1 kiść ciemnych winogron
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 3 grejpfruty czerwone
Wykonanie sałatki
1. Pierś z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszać z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą natrzeć kurczaka. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie kurczaka ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 15 minut z każdej strony. Przestudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki. Winogrona obrać z kiści i przekroić na pół.
3. Sałatkę opłukać i rozdrobnić. Do sałaty dodać truskawki, kurczaka, winogrona, kukurydzę oraz pestki dyni. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
4. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać w salaterkach przygotowanych z grejpfrutów.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Zobacz też przepisy na inne sałatki:
