Owsianka jest jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Przyrządza się ją szybko, a dodanie zaledwie kilku składników sprawia, że jest zbilansowanym posiłkiem dla każdego. Oprócz walorów smakowych ma prozdrowotne właściwości.
- Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
- Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym.
- Ponadto obecność magnezu w płatkach to kolejny dowód na to, że powinny znaleźć się one w diecie osób przepracowanych i przemęczonych.
Ciepły, rozgrzewający posiłek jest idealnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by rozgrzać organizm. Zobacz najlepsze trzy przepisy na jesienne owsianki.
Pieczona owsianka z malinami i czekoladą [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 300 g malin
- 250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
- cukier lub miód do smaku
- sok z cytryny według uznania
- łyżka orzechów włoskich
- 1 mała, słodka pomarańcza
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.
Pieczona owsianka z gruszką [PRZEPIS]

Składniki:
- ⅔ szklanki płatków owsianych
- garść orzechów laskowych
- 3 łyżki dżemu
- 1 jajko
- ¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego Milko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła ekstra Łaciate
- ½ szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 2 gruszki
- 1 łyżka miodu
- migdały
- cynamon
Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.
