Spis treści
Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na bazie produktów i przetworów z żyta na każdą porę dnia.
Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym

Składniki na 9-10 naleśników:
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 250 ml mleka 2%
- 100 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie - składniki na 1 porcję:
- 60 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
Składniki na mus
- 100 g truskawek
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
W naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko, cukier (mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany). Gotowe ciasto odstaw na bok na 10-15 minut. Na rozgrzanej patelni, za pomocą ręcznika kuchennego, rozprowadź olej i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
Przygotuj nadzienie serowe: twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki posmaruj serem i złóż w trójkąty lub zawiń w rulon.
Przygotuj mus: truskawki zblenduj, dodaj do rondelka, zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż mus zgęstnieje. Gotowe naleśniki polej musem i posyp posiekanymi orzechami.
Żytnia owsianka

Składniki
- 50 g płatków żytnich
- 200 g jogurtu naturalnego
- garść borówek
- 1 morela
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie
Płatki żytnie zalej wrzątkiem, aby woda przykryła płatki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Gotowe płatki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Z moreli usuń pestkę, dodaj do płatków razem z borówkami. Posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Makaron żytni z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu żytniego
- 200 g mięsa z piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
Wykonanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż mięso, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż na talerz i odstaw na bok. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidora sparz i obierz ze skórki. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ćwiartki pomidora, przykryj patelnię i duś przez 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj sos przez 10-15 minut do momentu, aż woda wyparuje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Kiedy sos będzie gęsty, przełóż go do wysokiego naczynia i zblenduj. Do makaronu dodaj kurczaka, polej sosem, wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krem z pieczonych pomidorów z żytnią grzanką

Składniki:
- 5 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
Dodatki na 1 porcję:
- 2 kromki chleba żytniego 100%
- 2 plastry sera żółtego (gouda)
- natka pietruszki
Wykonanie
Do żaroodpornego naczynia włóż pomidory, obrany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, polej olejem, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, dokładnie wymieszaj i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika pieczywo z plasterkami sera. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka i zblenduj na krem. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami z serem.
Żytnie kopytka z sosem kurkowym

Składniki na kopytka (3-4 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 4-5 łyżek mąki żytniej typ 720
- 1 jajko
- sól, pieprz
Składniki na sos kurkowy:
- 200 g kurek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
Przygotuj sos kurkowy: kurki oczyść i opłucz. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Wlej śmietankę, zagotuj i gotuj całość przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem, przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i ugnieć całość na gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto rozłóż na stolnicy posypanej mąką, podziel na kilka części, z których uformuj nieduże wałeczki. Każdy kawałek przekrój na ukos, aby powstały kopytka. Ugotuj je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Gotowe kopytka polej sosem kurkowym i posyp posiekaną natką pietruszki.
