Czas na kurki! Grzyby to nie tylko źródło wartości odżywczych, ale i smaku, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu i korzystać z ich właściwości częściej niż od święta.
Zupa kremowa z kurkami [PRZEPIS]

Składniki (dla 2 osób)
- 100 g świeżych kurek
- 25 g masła
- 250 g bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie zupy z kurkami
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Schab z kurkami [PRZEPIS]

Składniki
- 4 plastry schabu
- kurki
- śmietana
- smalec
- cebula
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.
Kaszotto z kurkami [PRZEPIS]

Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 150 g kurek
- mała cebula
- 250 ml bulionu
- 50 ml wina białego
- oliwa z oliwek
- kawałek masła
- kawałek parmezanu do posypania
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek
Wykonanie
W dużej, wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, następnie wsypać kaszę pęczak, dokładnie wymieszać, a następnie wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.
Dolać wino i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić oczyszczone kurki. Wymieszać dokładnie i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić mały kawałek masła. Na talerzu posypać świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo startym serem.
Przepis Agnieszki Bochnak
Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 300 g maślanki
- 350 g kurek
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżeczki czarnuszki
- pieprz
- sól
Wykonanie
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Oczyszczone kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem.
Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.
Przepis Anny Loski
Pilaw z kurkami i indykiem [PRZEPIS]

Składniki
- 15 dag świeżych kurek
- 15 dag ryżu basmati
- 20 dag filetu z indyka
- 2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
- cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.
