MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z makaronem. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszne dania z makaronem naszych Czytelników. Pokochasz je!

mad
Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania z można przygotować.
Potrawy z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania z można przygotować. fot. pixabay
Potrawy z makaronem – przepisy. Makaron a la carbonara, prosty makaron z warzywami, tagliatelle z łososiem, muszle makaronowe ze szpinakiem, a nawet makaron po chińsku! To tylko niektóre pomysły naszych Czytelników na potrawy z makaronem. Świderki, spaghetti, rurki, lazania… makaronów na sklepowych półkach jest całe mnóstwo. Co z nich zrobić? Zobaczcie najlepsze pomysły na potrawy z makaronem naszych Czytelników. Są wśród nich potrawy proste i pyszne oraz efektowne, których smak zaskoczy wszystkich! Kliknijcie w galerię i wybierzcie coś dla siebie! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz TOP 10 pysznych dań z makaronem naszych Czytelników

  • Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
  • Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza
  • Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem
  • Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce
  • Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
  • Szpinakowe tagliatelle z łososiem
  • Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum
  • Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą
  • Makaronowy lunchbox
  • Oryginalna włoska carbonara

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska