Przepisy na desery z serkiem mascarpone. Serek mascarpone od jakiegoś czasu robi furorę w naszej kuchni. Nic dziwnego – jego słodki smak i kremowa konsystencja idealnie nadaje się do deserów. Najpopularniejszym deserem z mascarpone jest tiramisu. Często wykorzystywany jest również jako składnik serników i naleśników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy!
Najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na desery z serkiem mascarpone
- Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną
- Deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone
- Włoskie tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowe
- Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
- Deser z kremem mascarpone, chałwą i różaną konfiturą
- Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone
- Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone
- Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami
- Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem truskawkowym
- Zielona tarta z musem jeżynowym z jeżynami, malinami i lawendą
Przypomnijmy. Serek mascarpone to kremowy, pochodzący z Lombardii, ser twarogowy, wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Produkowany jest od kilku wieków, głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco we Włoszech. Mascarpone ma smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Najczęściej wykorzystywany jest do ciast i deserów przez swój wyjątkowo słodki smak. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży. Jest kaloryczny - w 100 gramach ma aż 430 kcal.
