https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto francuskie. TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

mad
Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy.
Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy. pixabay.com
Ciasto francuskie - przepisy. Można z niego wyczarować pyszne potrawy. To ciasto o specyficznej, warstwowej strukturze. Pieczone w wysokiej temperaturze jest chrupiące i lekkie. Można je przyrządzać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Wykonanie ciasta francuskiego jest czasochłonne i dość trudne, dlatego polecamy gotowe ciasto francuskie, które kupimy praktycznie w każdym sklepie. A jak je przygotować? Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły na pyszne dania z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Szukasz pomysłu na dania z ciasta francuskiego? Kliknij w galerię i zobacz propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej!

  • Szybki i prosty dyniowy strudel z ciasta francuskiego
  • Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem
  • Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
  • Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym
  • Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi papryką
  • Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem
  • Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
  • Francuskie paluchy serowe
  • Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego
  • Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

W przepisach wykorzystano gotowe ciasto francuskie, które można kupić w każdym sklepie - mrożone lub świeże. Można samemu wykonać ciasto francuskie w domu, jest jednak bardzo czasochłonne. Przygotowuje się je bowiem z dwóch rodzajów ciast - tzw. gruntu oraz ciasta maślanego. Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Pierwszy dokładny przepis na ciasto francuskie (pâte feuilletée) pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. Co ciekawe - W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III".
Warto też wiedzieć,. że ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne - puste kalorie pochodzą głównie z masła i mąki.

Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grażynka56

Oj mam słabość do tych na słono, obowiązkowo podaje z keczupem Kotlin

G
Gość

Fajne przepisy dla zabieganych

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska