Pomysły na drugie śniadanie do szkoły. Poza najważniejszymi atrybutami każdego ucznia nieodłącznym elementem wyposażenia tornistra, powinno stać się pożywne i dodające energii drugie śniadanie. Smaczne, zdrowe, a do tego urozmaicone – jak je odpowiednio skomponować i nie popaść w rutynę? Podpowiadamy, czego w szkolnym lunchboksie nie powinno zabraknąć.
Kolorowo i z pomysłem
Wśród dzieci nie brakuje niejadków, trafienie w gusta których bywa nie lada wyzwaniem. Tym bardziej, gdy w grę wchodzi drugie śniadanie, które często zamiast do brzucha trafia do śmietnika. W przypadku wszystkich dzieci, a już szczególnie, gdy nasz maluch do łakomczuchów nie należy, kluczem jest kreatywność rodzica. Nawet przygotowana w kilka minut kanapka może stać się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki. Jak to zrobić?
- Białe pieczywo zastąp zdrowszą wersją i postaw na np. bułkę grahamkę. By nadać kanapce nieco kolorytu skorzystaj z sezonowych świeżych warzyw. Ze straganów aż kuszą aromatyczne pomidory, różnobarwne papryki czy orzeźwiające ogórki, które staną się idealnymi składnikami pożywnej przekąski.
- Aby urozmaicić nieco tradycyjną formę kanapki, a co najważniejsze – pokonać niechęć malucha do warzyw, poeksperymentuj i wykorzystaj zdrowe składniki jako elementy prostych wzorów np. zwierzątek.
- Do przygotowania kanapkowego królika czy tygrysa wcale nie są potrzebne artystyczne zdolności, wystarczy odrobina wyobraźni i współpraca z naszym milusińskim, a przekonasz się, że żaden mały niejadek nie przejdzie obojętnie wobec ulubionej postaci z kreskówki czy barwnego bajkowego bohatera!
Sałaty, sałatki...
A co w przypadku starszych pociech, które z jednej strony chętnie garną się do kuchni by poeksperymentować, a z drugiej oczekują wsparcia i inspiracji w często pierwszych kulinarnych poczynaniach?
– Młodzi ludzie chętnie szukają nieskomplikowanych przepisów na dania, które będą lekkie, a zarazem dodadzą energii na cały dzień, spędzony w szkole czy na uczelni. Nie bez znaczenia jest też aspekt dbania o własną atrakcyjność, a co za tym idzie koncentracja na składnikach, które poprawiają kondycję skóry i pozytywnie wpływają na urodę. Stąd właśnie m.in. popularność rukoli czy tak modnych ostatnio czerwonych buraków – mówi Jarosław Korman, ekspert marki Eisberg.
Dobry rozwiązaniem jest korzystanie z gotowych mixów warzywnych. Podkręcajmy ich smak, dodajmy do nich ulubione warzywa i cieszmy się pełnowartościowym drugim śniadaniem.
![Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/65/fc/5b87d07d5b6fe_o,size,380x238,q,71,h,2cac53.jpg)
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z jajkiem sadzonym
Składniki
- pełnoziarniste pieczywo
- masło
- sałata
- jajko
- ulubione warzywa
Wykonanie
Pełnoziarniste pieczywo posmarować masłem. Na spód położyć sałatę, Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, w kromce pełnoziarnistego pieczywa wyciąć foremką kwiatuszka, wlać ostrożnie jajko, żeby żółtko nam się nie rozlało. Po paru minutach jajko się zetnie. Na wierzch ułożyć ulubione kolorowe warzywa , fasolę szparagową i pomidorki. Pieczywo z pełnego ziarna da nam uczucie sytości i energię, zaś warzywa dostarczą witamin.
Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.
![Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/33/bd/5b87d0ccc9f78_o,size,380x238,q,71,h,c7f8d7.jpg)
Sałatka szkolna „Siła i wdzięk”
Składniki na 2 porcje
- 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix z buraczkiem czerwonym
- 2 jajka
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1 filet wędzonego pstrąga (dwie połówki)
- gałązka świeżej bazylii
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody źródlanej/mineralnej
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Zawartość woreczka z mieszanką sałat wsypać do miski/salaterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na ćwiartki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, dodać do sałaty razem z jajkami. Pstrąga poszarpać palcami i dodać do sałaty. Sałatkę polać wcześniej przygotowanym sosem, wymieszać i gotowe.
Sos. Bazylię drobno posiekać, przełożyć do małej miseczki i zalać wodą. Dolać oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny. Następnie dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i ostawić na chwilę.
Jeżeli sałatkę będziemy szykować na później (np. do szkoły na drugie śniadanie), wówczas sos najlepiej przelać do osobnego naczynia i dodać bezpośrednio przed zjedzeniem.
![Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5e/6d/5b87d0ec8075a_o,size,380x238,q,71,h,2b8728.jpg)
Sałatka z kaszy kuskus
Składniki
- 200 g kaszy z kuskus
- 100 g szynki konserwowej
- 1 papryka czerwona
- parę liści sałaty lodowej
- pęczek kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
- pieprz
- papryczka chili (można pominąć)
- bazylia
Wykonanie
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz oliwę i sos sałatkowy rozpuszczony w 6 łyżkach wody – kuskus wchłonie cały smak i aromat. Do wystudzonej kaszy z papryką dorzucić szynkę pokrojoną w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką chili. Dodać posiekaną kolendrę i wszystko razem lekko przemieszać.
Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.
Zobacz też:Rozmowa z dietetyczkami: Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczej
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN
