Przepisem na sałatkę z pomidorów i świezych ziół podzieliła się Janina Czaja z Krakowa.
Składniki
- 40 dag małych pomidorów
- 2 dymki ze szczypiorku
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 pęczka koperku
Składniki na sos
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 8 łyżek soku pomidorowego z kartonu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz i cukier
Wykonanie
Pomidorki pokroić na pół, dymki ze szczypiorkiem, natkę, koperek i bazylię grubo posiekać. Pomidorki i zieleninę ułożyć na dużym płaskim półmisku. Polać sosem utartym z oliwy, soku pomidorowego, octu i czosnku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Zobacz też:Pięć dań z pomidorami w roli głównej.
Zobacz też:Jak zrobić leczo do słoików na zimę
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na letnie przyjęcie
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników