Sezon na pomidory w pełni! Warto przygotować z nich pyszną zupę pomidorową. Przepisem podzieliła się Maria Buraczek z Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie.
Składniki
- 6 dużych pomidorów malinowych
- ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
- sól
- szklanka śmietany ukwaszonej 15 proc.
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki
- masło do smażenia
Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.

Wideo