Macie ochotę nas pyszne dania z cukinią w roli głównej? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników z tym pysznym warzywem!
- Zupa-krem z cukinii
- Cukinie z wody
- Sałatka z grillowaną cukinią, kurczakiem i pomidorkami
- Cukinia duszona
- Cukinia panierowana
- Pasztet z cukinii
- Faszerowane pieczarki z cukinią
- Sałatka z grillowanych warzyw
- Leczo z cukinią i pieczarkami
- Ciasto cukiniowe z malinami
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Cukinia to roślina z rodziny dyniowatych. Jest odporna na szkodniki i choroby, dlatego uprawia się ją łatwo i daje obfite plony. Na surowo można ją jeść w sałatkach, doskonała po ugotowaniu, a w formie kiszonej lub marynowanej dobrze zastępuje ogórka. Jest produktem niskokalorycznym zawierającym potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowe widzenie. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.
Zobacz też przepisy na placki z cukinii:
Polecamy:

Wideo