https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti na zimę [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Warto na zimę przygotować aromatyczny sos do spaghetti.
Warto na zimę przygotować aromatyczny sos do spaghetti. Joanna Tokarz
Przepis na domowy sos do spaghetti na zimę.

Przepisem na domowy sos do spaghetti na zimę podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 6 kg pomidorów
  • 1,5 kg papryki czerwonej 
  • 1 kg cebuli białej 
  • 1 duża puszka ananasów 
  • 2 puszki kukurydzy 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 3 szklanki cukru 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi) 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 opakowanie suszonej pietruszki 

 
 
Wykonanie 

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo aż całkowicie zmiękną. Wymieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak by na sicie pozostały jedynie łupki i pestki.   
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym.
Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcić i pasteryzować na sucho około 40 minut w temperaturze 120 stopni. 
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska