Przepisem na domowy sos do spaghetti na zimę podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 6 kg pomidorów
- 1,5 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli białej
- 1 duża puszka ananasów
- 2 puszki kukurydzy
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonej pietruszki
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo aż całkowicie zmiękną. Wymieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak by na sicie pozostały jedynie łupki i pestki.
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym.
Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcić i pasteryzować na sucho około 40 minut w temperaturze 120 stopni.
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.
