Przetwory. Leczo do słoików na zimę [PRZEPIS]

Andrzej Łukańko
Żeby przygotować pyszne leczo na zimę nie potrzeba wielu składników.
Żeby przygotować pyszne leczo na zimę nie potrzeba wielu składników. pixabay.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Przepis na domowe leczo do słoików na zimę.

Przepisem na domowe leczo do słoików na zimę podzielił się Andrzej Łukańko.
 
Składniki

  • 2 kg różnokolorowej  papryki 
  • 2 kg twardych pomidorów 
  • 2 kg papryki 
  • 80 dag cebuli 
  • 2 główki obranego czosnku 
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego 
  • ostre papryczki do zaostrzenia smaku 
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie

W rondlu o grubym dnie na oleju ryżowym partiami zeszklić pokrojoną cebulę w półplasterki, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Przełożyć zeszkloną cebulę i paprykę wraz z olejem do garnka o pojemności 5-6 litrów o grubym dnie. 
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do   zeszklonej cebuli i papryki. 
Poddusić całość przez około 20 minut często mieszając, dodając czosnek pokrojony na pół, sól do smaku, pieprz, oraz z czuciem ostre papryczki. 
Gorące leczo wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 15-20 minut w zależności od ich pojemności.
 
Uwaga!  
Leczo można zmodyfikować dokładając na przykład obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około 1 kg. Wtedy należy dusić całość około 30 minut. Można wykorzystać okazy dojrzałe o grubej skórce.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie