TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Macie za dużo ryżu i nie wiecie, jakie dania można przygotować? Przychodzimy z pomocą. Ryż to nie tylko dodatek do dań. Oto najlepsze przepisy z ryżem w roli głównej naszych Czytelników!
- Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
- Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie
- Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem
- Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem
- Risotto z sosem pomidorowym
- Paella kalafiorowa z indykiem
- Jambalaya z kurczakiem, ryżem i kiełbaską chorizo
- Pilaw z kurkami, ryżem i indykiem
- Gołąbki po szykowsku
- Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak
ryż różni się: kształtem ziarna, smakiem i zawartością skrobi czyli amylopektyny (im więcej amylopektyny, tym ryż po ugotowaniu bardziej się klei). Ryż dzielimy również pod kątem długości ziaren i kleistości:
- Krótkoziarnisty (owalny) Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Przyrządza się z niego sushi, risotto i paele.
- Średnioziarnisty ma ziarna długości ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty, dlatego nadaje się do przyrządzania risotto i ryżowych deserów.
- Długoziarnisty jest popularny w Polsce, charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się - jest sypki.
Zobacz koniecznie!
