Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z ryżem. TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem.
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem. pixabay.com
Przepisy na dania z ryżem. Sałatki, gołąbki, risotto… Z ryżu można przygotować wiele smacznych i niebanalnych potraw. Zobaczcie TOP 10 przepisów naszych Czytelników na pyszne i sprawdzone dania z ryżem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników

Macie za dużo ryżu i nie wiecie, jakie dania można przygotować? Przychodzimy z pomocą. Ryż to nie tylko dodatek do dań. Oto najlepsze przepisy z ryżem w roli głównej naszych Czytelników!

  • Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
  • Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie
  • Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem
  • Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem
  • Risotto z sosem pomidorowym
  • Paella kalafiorowa z indykiem
  • Jambalaya z kurczakiem, ryżem i kiełbaską chorizo
  • Pilaw z kurkami, ryżem i indykiem
  • Gołąbki po szykowsku
  • Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak
ryż różni się: kształtem ziarna, smakiem i zawartością skrobi czyli amylopektyny (im więcej amylopektyny, tym ryż po ugotowaniu bardziej się klei). Ryż dzielimy również pod kątem długości ziaren i kleistości:

  • Krótkoziarnisty (owalny) Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Przyrządza się z niego sushi, risotto i paele.
  • Średnioziarnisty ma ziarna długości ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty, dlatego nadaje się do przyrządzania risotto i ryżowych deserów.
  • Długoziarnisty jest popularny w Polsce, charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się - jest sypki.
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska