Wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami.
O ryżu warto wiedzieć:
- Surowy ryż należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od artykułów o mocnym zapachu.
- Podczas gotowania ryż prawie trzykrotnie zwiększa swoją objętość, poza ryżem dzikim czy brązowym.
- Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wywarze z warzyw, bulionie lub mieszaninie wody i wina.
- Aby ryż nie wykipiał, do wody, w której się gotuje, dodajemy odrobinę masła.
- Jeśli chcesz, aby gotowany ryż pozostał śnieżnobiały, dodajmy kilka kropli soku cytrynowego do wody, w której będziesz gotował ryż.
- Ugotowany ryż możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.
- Jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów wielonienasyconych i błonnika
- Zawiera sporo magnezu, cynku, żelaza, manganu, miedzi, selenu.
- Obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na nasze serce oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Gotowi na pyszne sałatki z ryżem w roli głównej?
Spis treści
Sałatka chrupiąca z tuńczyka, ryżu i kukurydzy [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 g ryżu paraboiled
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka
- 1 średnia czerwona cebula
- kilka łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wsypać do miski. Obrane jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce z ryżem, dodać majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
Przepis Iwony Borowiec
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem [PRZEPIS]

Składniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 woreczek ryżu
- 1 większa papryka
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce.
Przepis Katarzyny Skuty
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]

Składniki
- 1 woreczek ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
- 1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
- 2 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie [PRZEPIS]

Składniki
- duży, dojrzały ananas
- puszka kukurydzy
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- łyżeczka chilli
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka musztardy
- torebka ugotowanego ryżu
- 100 g oscypka w kawałku
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek
Sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą [PRZEPIS]

Składniki:
- 3,5 łyżki dzikiego ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 słoik selera konserwowego wiórki
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ryż przesypać do garnka. Zalać wodą. Wodę posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki mięsa smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem.
Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz przyprawy. Wymieszać.
Gotową sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek
