Sałatkę wykombinowałam "na szybko". Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! - mówi nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
- 1 mały słoiczek selera wybornego
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ogórki kiszone
- 2 pęczki szczypiorku
- ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
- sól, pieprz - do smaku
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo - ok. 12 minut.
Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek, czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
