Potrawy z ryżem cieszą się od lat niesłabnącą popularnością. Oprócz popularnego risotto, warto od czasu do czasu zrobić coś innego.
Poniżej znajdziesz przepisy na potrawy z ryżem w roli głównej, jakich jeszcze nie jadłeś!
Spis treści
Wegetariańskie zielone curry z ryżem basmati [PRZEPIS]
To wyjątkowa propozycja na pikantny obiad lub kolację. Aromatyczna pasta curry, chrupiące warzywa oraz ryż z certyfikatem BIO to gwarancja prawdziwej uczty.

Składniki:
- 250 g ryżu basmati BIO (np.Ocelio)
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- 1 czerwona cebula
- 1 brokuł
- garść grzybów shitake
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania
2. Bakłażany pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito i delikatnie posól, aby pozbawić je nadmiaru wody (odstaw na 15 minut). Cebulę i grzyby pokrój w paski, brokuła podziel na małe różyczki, czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż wszystkie warzywa przez kilka minut i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dolej odrobinę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie wlej mleczko kokosowe. W mleczku rozpuść pastę i pozostaw do zagotowania.
4. Wszystkie wcześniej podsmażone warzywa oraz ciecierzycę dodaj na patelnię z gorącym curry. Duś całość aż warzywa będą miękkie. Podawaj z cytryną lub limonką i ryżem.
Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami [PRZEPIS]
Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego z dodatkiem warzyw i krewetek.

Składniki:
- 100 g brązowego ryżu (np. Britta)
- 20 dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 cebula szalotka drobno posiekana
- 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
2. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
3. Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
4. Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
5. Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytry
Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami [PRZEPIS]
Zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch, który zabierzemy bez trudu do torby to idealny pomysł na posiłek w pracy. Dodatek warzyw sprawi, że całość będzie pełnowartościowym daniem, które pozwoli z energią podejść do kolejnych wyzwań.

Składniki:
- 100g ryżu białego długoziarnistego (np. Britta)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
- 1/4 awokado pokrojonego w plastry
- Mała garść mieszanki sałat
- 4 sztuki groszku cukrowego
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
4. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
5. W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku.
6. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym
Szybki ryż smażony z krewetkami i jajkiem [PRZEPIS]
Naturalnie bezglutenowy ryż to wspaniała baza do wielu potraw. Tym razem proponujemy błyskawiczny w przygotowaniu smażony ryż z pysznymi krewetkami! Danie przygotowane w azjatyckim stylu będzie kulinarną podróżą pełną smaków i aromatów.

Składniki
- 200 g ryżu długoziarnistego (np. Ocelio BIO)
- 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
- 1 cebula
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 200 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. Do przygotowania dania najlepszy będzie ryż przygotowany dzień wcześniej.
2. Cebulę pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Szczypior z dymki odłożyć.
3. Krewetki doprawić tylko solą i pieprzem. Smażyć na oleju przez 2-3 minuty i odłożyć.
4. Na patelni po krewetkach podsmażyć cebulę, dodać czosnek, mieszankę marchewki i grochu, starty imbir. Całość smażyć 2-3 minuty.
5. Na patelni zrobić miejsce na jajka. Wbić, rozbełtać i pozwolić im się delikatnie ściąć.
6. Całość wymieszać na patelni i dodać ugotowany wcześniej ryż. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki oraz szczypior.
Orientalny ryż basmati z kurczakiem [PRZEPIS]
Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. I to właśnie z jego dodatkiem przygotowaliśmy przepis na niezwykle aromatyczne danie z kurczakiem i dużą ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru.

Składniki:
- 200 g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta)
- 3 nasiona kardamonu
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 liść laurowy
- 500g mięsa z uda kurczaka
- 2 cebule
- 1-2 różyczki brokułu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu
- 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
- sól
Wykonanie:
1. Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
2. Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
3. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
4. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
5. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
6. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
7. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
8. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.
Zobacz też inne przepisy na dania z ryżem:
Polecamy:
