Nasze babcie wiedziały co dobre! Na wiosnę zbierały młode pokrzywy i robiły z nich wspaniałe dania: m.in. zupę pokrzywową, czy sok na poprawienie odporności.
Młoda pokrzywa kryje w sobie mnóstwo dobra. O jej właściwościach leczniczych pisał już w starożytności m.in. Hipokrates, w średniowieczu chwaliła jej właściwości Hildegarda z Bingen. Botanik - Hieronim Bock w XVI wieku wskazywał ją jako jedną z najważniejszych roślin użytkowych o wielostronnych zastosowaniach. W XIX wieku roślina została zapomniana i traktowana trochę jako pokarm dla ubogich, ale dziś - wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty – pokrzywa zyskała ponownie na znaczeniu i popularności.
Przepis na kotlety mielone z pokrzywami
Są lekkie, zdrowe i dietetyczne. Każdemu będą smakować.
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżych lub suszonych pokrzyw
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Łopatkę, cebulę i czosnek zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usunąć łodygi. Liście drobno posiekać nożem.
Do zmielonego mięsa dodać pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
