Gotowe mięso mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Gotowe mięso mielone często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.
Domowe mięso mielone – najważniejsze jest… mięso!
Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny.
Najlepszą bazą do mięsa mielonego jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze mięsa- łopatka i szynka oraz nieco kleista wołowina (pręga, udziec, kark).
Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.
Poniżej znajdziecie przepisy na soczyste domowe mięsa mielone!
Soczysta mielona mieszanka I [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg karkówki
- ½ kg szynki wieprzowej
- ½ kg łopatki wieprzowej
- ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
- 20–30 dag surowego boczku wieprzowego
Soczysta mielona mieszanka II [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
- ½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka
Wykonanie domowych mięs mielonych:
Mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.
Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to w oryginalnym wydaniu! Zobaczcie przepisy!
Faszerowane kotlety mielone w boczku [PRZEPIS]
Składniki:
- 50 dag domowego mielonego mięsa
- 2 jajka
- 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
- 4 łyżki tartej bułki
- łyżka smażonej cebulki
- łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
- 25 dag pieczarek, drobno pokrojonych
- łyżeczka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki startej mozzarelli
- sól
- pieprz czarny mielony Appetita
- 12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.
Orientalne pulpeciki z mięsa mielonego [PRZEPIS]
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- jajko
- 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
- czerstwa bułka
- mleko do namoczenia
- ½ łyżeczki ziaren kolendry Appetita
- łyżka czosnku granulowanego Appetita
- łyżka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
- szczypta cukru
- olej sezamowy do smażenia
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu BBQ
- łyżka ziaren sezamu
- kilka gałązek świeżej kolendry
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.
Zupa gołąbkowa [PRZEPIS]
Składniki:
- łyżka masła
- cukrowa cebula, posiekana
- 50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 50 dag mielonego mięsa
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu
- 150 g ryżu
- sól
- pieprz czarny mielony Appetita
- przyprawa do mięsa mielonego Appetita
- przyprawa do gołąbków Appetita
Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.
Szukasz innych przepisów na potrawy z mięsa mielonego? Zobacz:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?