Nasza Loteria

Soczyste domowe mielone. Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? Zobaczcie nasz poradnik i przepisy z mięsem mielonym w roli głównej.
Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? Zobaczcie nasz poradnik i przepisy z mięsem mielonym w roli głównej. fot. pixabay
Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, czy sosu do makaronu. Jak i czym przyprawić mięso mielone, by kotlety były aromatyczne i miękkie, a pulpety rozpływały się w ustach? Podpowiadamy! Znajdziesz tu też przepisy na domowe mięso mielone oraz faszerowane kotlety mielone w boczku, orientalne pulpety z mięsa mielonego i zupę gołąbkową!

Gotowe mięso mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Gotowe mięso mielone często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.

Domowe mięso mielone – najważniejsze jest… mięso!

Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny.

Najlepszą bazą do mięsa mielonego jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze mięsa- łopatka i szynka oraz nieco kleista wołowina (pręga, udziec, kark).

Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.

Poniżej znajdziecie przepisy na soczyste domowe mięsa mielone!

Soczysta mielona mieszanka I [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
  • 20–30 dag surowego boczku wieprzowego

Soczysta mielona mieszanka II [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
  • ½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka

Wykonanie domowych mięs mielonych:
Mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.

Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to w oryginalnym wydaniu! Zobaczcie przepisy!

Domowe mięso mielone.
Domowe mięso mielone. fot. pixabay

Faszerowane kotlety mielone w boczku [PRZEPIS]

Składniki:

  • 50 dag domowego mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
  • 4 łyżki tartej bułki
  • łyżka smażonej cebulki
  • łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
  • 25 dag pieczarek, drobno pokrojonych
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • 12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.

Orientalne pulpeciki z mięsa mielonego [PRZEPIS]

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry Appetita
  • łyżka czosnku granulowanego Appetita
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
  • szczypta cukru
  • olej sezamowy do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu BBQ
  • łyżka ziaren sezamu
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.

Zupa gołąbkowa [PRZEPIS]

Składniki:

  • łyżka masła
  • cukrowa cebula, posiekana
  • 50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 50 dag mielonego mięsa
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu
  • 150 g ryżu
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • przyprawa do mięsa mielonego Appetita
  • przyprawa do gołąbków Appetita

Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.

Szukasz innych przepisów na potrawy z mięsa mielonego? Zobacz:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska