Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Soczyste domowe mielone. Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? Zobaczcie nasz poradnik i przepisy z mięsem mielonym w roli głównej.
Czym przyprawiać mięso mielone, by rozpływało się w ustach? Zobaczcie nasz poradnik i przepisy z mięsem mielonym w roli głównej. fot. pixabay
Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, czy sosu do makaronu. Jak i czym przyprawić mięso mielone, by kotlety były aromatyczne i miękkie, a pulpety rozpływały się w ustach? Podpowiadamy! Znajdziesz tu też przepisy na domowe mięso mielone oraz faszerowane kotlety mielone w boczku, orientalne pulpety z mięsa mielonego i zupę gołąbkową!

Gotowe mięso mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Gotowe mięso mielone często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.

Domowe mięso mielone – najważniejsze jest… mięso!

Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny.

Najlepszą bazą do mięsa mielonego jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze mięsa- łopatka i szynka oraz nieco kleista wołowina (pręga, udziec, kark).

Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.

Poniżej znajdziecie przepisy na soczyste domowe mięsa mielone!

Soczysta mielona mieszanka I [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
  • 20–30 dag surowego boczku wieprzowego

Soczysta mielona mieszanka II [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
  • ½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka

Wykonanie domowych mięs mielonych:
Mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.

Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to w oryginalnym wydaniu! Zobaczcie przepisy!

Domowe mięso mielone.
Domowe mięso mielone. fot. pixabay

Faszerowane kotlety mielone w boczku [PRZEPIS]

Składniki:

  • 50 dag domowego mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
  • 4 łyżki tartej bułki
  • łyżka smażonej cebulki
  • łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
  • 25 dag pieczarek, drobno pokrojonych
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • 12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.

Orientalne pulpeciki z mięsa mielonego [PRZEPIS]

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry Appetita
  • łyżka czosnku granulowanego Appetita
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego Appetita
  • szczypta cukru
  • olej sezamowy do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu BBQ
  • łyżka ziaren sezamu
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.

Zupa gołąbkowa [PRZEPIS]

Składniki:

  • łyżka masła
  • cukrowa cebula, posiekana
  • 50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 50 dag mielonego mięsa
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu
  • 150 g ryżu
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • przyprawa do mięsa mielonego Appetita
  • przyprawa do gołąbków Appetita

Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.

Szukasz innych przepisów na potrawy z mięsa mielonego? Zobacz:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska