https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z pokrzyw. To nie żart! To pyszna wiosenna zupa, którą przygotujesz w kilka chwil

opr. Magda Smoleń
Wiosenna zupa z pokrzyw? Jak najbardziej! Zobaczcie, jak zrobić te nietypowe zupy. Na zdjęciu zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną.
Wiosenna zupa z pokrzyw? Jak najbardziej! Zobaczcie, jak zrobić te nietypowe zupy. Na zdjęciu zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną. Fot. Paulina Nosek
Nieprzyjemna w dotyku, ale… bardzo smaczna i zdrowa! Pokrzywa. Jeżeli masz ochotę na nietypową, pyszną wiosenną zupę – zrób ją z pokrzywy właśnie! To nie żart. Ta nie za bardzo lubiana roślina ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów.

Można się śmiać i kiwać głową, ale zupa z młodej pokrzywy może być bardzo smaczna. A na sto procent jest zdrowa! Młoda pokrzywa kryje w sobie mnóstwo dobra. O jej właściwościach leczniczych pisał już w starożytności m.in. Hipokrates, w średniowieczu chwaliła jej właściwości Hildegarda z Bingen. Botanik - Hieronim Bock w XVI wieku wskazywał ją jako jedną z najważniejszych roślin użytkowych o wielostronnych zastosowaniach. W XIX wieku roślina została zapomniana i traktowana tylko jako pokarm dla ubogich, ale dziś wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty – pokrzywa zyskała ponownie na znaczeniu i popularności.

Poniżej znajdziecie przepisy na zupy, w których głównym składnikiem jest młoda pokrzywa! A jako bonus – przepis na sok z pokrzyw na poprawienie odporności.

Spis treści

Zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną

Zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną.
Zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną. Fot. Paulina Nosek

Składniki

  • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • marchewka
  • ziemniak
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • biała cebula
  • 25 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obrać, wymyć i pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem drobiowym i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Wrzucić pokrzywę, chwilę wymieszać i całość przełożyć do zupy.
Dodać kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę – śmietanę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis Pauliny Nosek

Zupa szczawiowo-pokrzywowa

Zupa szczawiowo-pokrzywowa.
Zupa szczawiowo-pokrzywowa. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • ok. 30 dag młodej pokrzywy
  • ok. 20 dag szczawiu
  • masło
  • 6 szklanek rosołu
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek śmietany
  • jajka ugotowane na twardo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności

Młoda pokrzywa.
Młoda pokrzywa. fot. pixabay

Składniki

  • 1 kg świeżych liści lub pędów pokrzywy
  • 1 litr gorącej wody
  • 1/2 kg cukru lub miodu

Wykonanie
1 kg świeżych liści lub pędów zemleć w maszynce do mięsa. Z całej otrzymanej miazgi wycisnąć sok. Do wyciśniętej pokrzywy  dodać 1 litr gorącej wody, poczekać 30 minut. I ponownie wycisnąć sok. Przelać do garnka,  dodać 1/2 kg cukru  lub miodu i gotować przez 10 minut. Gorący nalewać do wyparzonych słoików. Stosować po 1 łyżce  przy skłonnościach do przeziębień lub w czasie grypy czy anginy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska