1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem.
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem.

2 z 12
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem...
fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem

Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

3 z 12
Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie...
fot. Paulina Nosek

Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie

Składniki
duży, dojrzały ananas
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka musztardy
torebka ugotowanego ryżu
100 g oscypka w kawałku
2 łyżki oliwy

Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek

4 z 12
Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem...
fot. archiwum

Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem

Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Przepis Roberta Muzyczki

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Zobacz również

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu