
Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem
Składniki
1/2 kg ryżu arborio
spory garnek bulionu warzywnego (około 4-5 litrów - to zależy, ile wchłonie ryż)
2 małe szalotki
szczypta szafranu namoczona w ciepłej wodzie
łyżka zimnego masła
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę)
olej i masło do smażenia
Wykonanie
Pamiętajmy, że bulion do zalewania ryżu musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szalotkę i czosnek, chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i bardzo dokładnie podsmażyć. Gdy już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy dolewać po chochelce gorącego bulionu.
Mieszać dotąd, aż ryż wchłonie cały płyn (mi zajęło to ok. 45 minut).
Pod koniec, gdy zobaczymy, że ryż dochodzi i brakuje mu kilku minut, dorzucić suszone pomidory, przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran razem z wodą). Wymieszać. Pod koniec dodać łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę.
Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotta, tylko dodatek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać ze smażonym ma maśle dorszem.
Jak usmażyć dorsza? Rybę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dorsza kłaść od strony skóry i usmażyć na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewrócić, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Ryba ma być jędrna, sprężysta, nie wysuszona na wiór. Rybę skropić sokiem z cytryny.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Risotto z sosem pomidorowym
Składniki
większa szklanka ryżu (3 woreczki)
200 g pieczarek
1 cebula
pojedyncza pierś z kurczaka
1,5 l bulionu
7-8 większych pomidorów
1 ząbek czosnku
łyżka masła
olej
Wykonanie
Na łyżce masła udusić pomidory. Gdy będą miękkie przetrzeć je przez sito.
W garnku podsmażyć skrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem, wsypać ryż i wymieszać. Wlewać po chochli bulionu, by ryż nasiąknął. Często mieszać.
Podsmażyć kurczaka i pieczarki.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dodać kurczaka i pieczarki do ryżu, zalać sosem z pomidorów.
Przepis Aleksandry Faiks

Paella kalafiorowa z indykiem
Składniki dla 4-6 osób:
1/2 kg mięsa z indyka (medaliony lub filet)
10 dag kiełbasy chorizo lub kindziuka
2 torebki ryżu
3/4 główki kalafiora
pęczek szczypiorku
1 mała czerwona papryka
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego najlepiej domowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub harrisy
1 litr bulionu drobiowego
2-3 ząbki czosnku
bazylia
olej rzepakowy
sól
pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować 10 minut i odcedzić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażyć mięso indyka na rumiano, dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie plastry oraz paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie podlać wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodać pokrojony kalafior. Połączyć z przyprawami i dusić wszystko razem przez ok. 15-20 minut.
Pod koniec duszenia dodać wcześniej przygotowany ryż, dusić jeszcze 5 minut, połączyć ze świeżym szczypiorkiem i podać.
Przepis Agnieszki Sznajder

Jambalaya z kurczakiem, ryżem i kiełbaską chorizo
Składniki
250 g ryżu paraboiled (np. Britta)
300 g piersi z kurczaka
200 g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo
1-2 łyżki mieszanki kreolskiej
1 żółta cebula
1 marchewka
1 łodyżka selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1szt papryka żółta
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 liść laurowy
1 litr bulionu drobiowego
olej
sól, pieprz
Mieszanka kreolska
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki cebuli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki cayenne
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Wszystkie składniki na mieszankę kreolską wymieszać razem.
Kurczaka pokroić na 1 cm kawałki i doprawić mieszanką kreolską. Kiełbaskę pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut. Mięso przełożyć do miski.
Na patelnię wlać olej i smażyć cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty.
Do obsmażonych warzyw dodać ryż, smażyć jeszcze 1 minutę i dodać pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawić odrobinę solą i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku i posypać szczypiorkiem.