
Pilaw z kurkami, ryżem i indykiem
Składniki
15 dag świeżych kurek
15 dag ryżu basmati
20 dag filetu z indyka
2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.
Przepis Roberta Muzyczki

Gołąbki po szykowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
2 główki kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
80 dag ryżu (niegotowanego)
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
25 dag boczku wędzonego
świeża czerwona papryka
duża marchewka
duża pietruszka
4 średnie cebule
1/2 szklanki oleju
pieprz, sól, wegeta
Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Szyku

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na farsz
1 szklanka kaszy
1 szklanka ryżu
60 dag mięsa mielonego
cebula
czosnek
sól
pieprz
kminek mielony
Dodatkowo
2 kapusty pekińskie
Wykonanie
Liście kapusty oddzielić i zblanszować krótko we wrzącej wodzie.
Ściąć fragment grubej warstwy nerwów, aby łatwiej zawijać gołąbki. Kaszę i ryż ugotować na sypko, wymieszać razem z surowym mięsem mielonym, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na kapustę pekińską nakładać farsz i zawijać gołąbki. Ułożyć w rondlu i dusić.
Przepis Koła Gospody Wiejskich w Pojawiu