Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z KonaszówkiZaktualizowano 
Leczo to prosta i bardzo dobra potrawa. pixabay.com
Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 0,50 kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
2018-10-27T13:55:09 02:00, L-besson:

Jak gdzie i kiedy Koło gospodyń używa keczup jako składnik gotowania, miałem nadzieję trafić na przepis, który wypadł mi z głowy przed laty na klasyczne leczo gdzie króluje kiełbasa i papryka bez dodawania tłuszczu spoza gamy kiełbasianej.

Porażka

Akurat ty byś miał czas robić to czepiasz się tylko szczegóły jebać cię cwelu

K
Kasia

Ile dodała Pani tych pomidorów z puszki? Też 600gram?

t
teqila2012

W poniedziałek miałam właśnie takie leczo na obiadek, ale zamiast świeżych pomidorów dodałam te krojone z puszki i koncentrat Kotlina

L
L-besson

Jak gdzie i kiedy Koło gospodyń używa keczup jako składnik gotowania, miałem nadzieję trafić na przepis, który wypadł mi z głowy przed laty na klasyczne leczo gdzie króluje kiełbasa i papryka bez dodawania tłuszczu spoza gamy kiełbasianej.
Porażka

r
ralf

Dziś będę robił,

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3