Macie ochotę na pyszne placki ziemniaczane? Zobaczcie przepisy!
- Chrupiące placki ziemniaczane według szefa kuchni
- Placki ziemniaczane z dodatkiem selera
- Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek
- Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym Koła Gospodyń Wiejskich
- Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Koła Gospodyń Wiejskich
- Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem
- Chrupiące placki ziemniaczane z pastą z bakłażana
Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie rodzaje ziemniaków nadają się na placki ziemniaczane. Wybierz ziemniaki typu B. Są to ziemniaki ogólnoużytkowe, najbardziej popularne dzięki swojej uniwersalności. Po ugotowaniu nie rozsypują się, ale łatwo rozgniatają widelcem. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Nadają się do obiadu, purée, kopytek, babek ziemniaczanych, zup, smażenia.
Zaliczamy do nich m.in. odmiany:
- Augusta
- Bellarosa
- Bohun
- Fresco
- Gala
- Ingrid
- Irga
- Irys
- Jelly
- Michalina
- Syrena
- Victoria
- Zagłoba

Wideo