Szybka przekąska? Nic prostszego: ciasto francuskie, salami, pieczarki i ser żółty! I po chwili aromatyczna, pyszna przekąska gotowa. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na 15 sztuk
- 1 płat ciasta francuskiego
- 20 dag salami np bankietowe
- 5 pieczarek
- 15 dag wędzonego sera żółtego
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy około 2 cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 15 części ostrym nożem i u na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut.
Zobacz też: Drożdżowe bułeczki na ciepło z farszem z kurczaka
Koniecznie sprawdź: Najlepsze przepisy naszych Czytelników na zupy gulaszowe
Zobacz koniecznie!
