Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto francuskie - przepisy. Łatwe francuskie ślimaki z salami [PRZEPIS]

mad
Łatwe ślimaki z salami z ciasta francuskiego.
Łatwe ślimaki z salami z ciasta francuskiego. Fot. Joanna Tokarz
Pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego: francuskie ślimaki z salami, pieczarkami i serem. Zobaczcie przepis!

Szybka przekąska? Nic prostszego: ciasto francuskie, salami, pieczarki i ser żółty! I po chwili aromatyczna, pyszna przekąska gotowa. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 15 sztuk

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dag salami np bankietowe
  • 5 pieczarek
  • 15 dag wędzonego sera żółtego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy około 2 cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 15 części ostrym nożem i u na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska