Domowe drożdżowe ciepłe bułki z farszem mięsnym… Nikt im się nie oprze! Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na bułeczki
- 5 szklanek mąki + ok. szklanka do podsypywania
- 2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży świeżych
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 15 dag pieczarek
- duża cebula
- puszka kukurydzy (ok. 200 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka przyprawy gyros
- po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry i czosnku
Dodatkowo
- jajko
- 20 dag sera żółtego w kawałku
Wykonanie
Mleko delikatnie podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier, wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn mleczno-drożdżowy i olej. Całość wyrobić łyżką, a następnie chwilę dłonią na gładką kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawami i wymieszać. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki. Całość smażyć aż do wyparowania wody. Wsypać przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić na blacie podsypanym mąką. Podzielić na pół, rozwałkować. Dużym kubkiem wykroić krążki, nałożyć na nie farsz, przykryć drugim krążkiem, zlepić tworząc szerokie krawędzie. Szklanką wyciąć małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować.
Każdą bułeczkę wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem. Pozostawić ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia i piec przez ok. 15 minut w temp. 180 st. Bułeczki najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Zobacz koniecznie!
