Popularna zupa gulaszowa pochodzi z Węgier. W wielkim kotle na świeżym powietrzu przygotowywali ją pasterze. Podstawą było mięso, cebula i papryka: ostra i słodka. Dziś istnieje wiele wariacji zupy gulaszowej. Najważniejsze, że ta sycąca potrawa jest łatwa w przygotowaniu i „robi się” właściwie sama. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne zupy gulaszowe.

Zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem boczku, papryki i ziemniaków [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g mięsa wołowego
- 300 g mięsa wieprzowego
- 20 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chili w proszku
- 3 ziemniaczki
- 2 marchewki
- 2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowy
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 3-5 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy:
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Rumiany boczek zdjąć z patelni.
Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć mięso wcześniej pokrojone w kostkę.
Cebulę pokroić i wrzucić do smażącego się mięsa.
Po kilku minutach podlać gorącym bulionem i dodać wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz.
Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
Papryczki i marchewki pokroić w drobną kostkę lub w paseczki i dodać do zupy gulaszowej.
Ziemniaczki obrać, pokroić w drobną kostkę i po około 5 minutach wrzucić do zupy.
Gotować przez 15-20 minut aż warzywa i mięso będąs miękkie.
Pod koniec dodać boczek wcześniej podsmażony i wlać 2 szklanki soku pomidorowego, przyprawić do smaku.
Zagotować.
Zupę gulaszową podawać gorącą, dekorując ją z łyżeczką śmietany (opcjonalnie). Można ją podać w chlebie.
Przepis Janiny Czai z Krakowa

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]
Składniki
- 50 dag mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki smalcu
- pomidory w puszce
- ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
- litr bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

Zupa gulaszowa z klopsikami [PRZEPIS]
Składniki
- 60 dag wołowiny
- 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 3-4 łyżki zielonego groszku
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Wykonanie
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Połowę mięsa pokroić w kostkę i udusić z cebulą i papryką, resztę zmielić .
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do uduszonego mięsa wlać wywar z warzyw, dodać przesmażone jarzyny, groszek i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem.
Razem gotować aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Zmielone mięso przyprawić, dodać jajko, uformować małe klopsiki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Klopsiki wrzucać do zupy tuz przed podaniem, żeby się nie rozmoczyły
Przepis Janiny Czai

Prosta zupa gulaszowa z papryką [PRZEPIS]
Składniki
- 600 g mięsa od szynki lub wołowego
- cebula
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 5 ziemniaków
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1,5 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- chili
- sól
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- majeranek
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę, najlepiej na noc zamarynować w przyprawach, można dodać również trochę musztardy. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego do garnka. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojona w kostkę i czosnek. Dodać to wszystko do mięsa, przyprawić solę, pieprzem i papryką. Poddusić, dolać bulion, liście laurowe, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować godzinę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy wszystko będzie miękkie dodać cukier do smaku i przecier pomidorowy, majeranek.
Przepis Małgorzaty Drabik
