Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy w czerwcu. Dlatego już teraz należy wykorzystać sezon i przygotować pyszne dania ze szparagami!
Poniżej znajdziecie przepisy na proste i pyszne dania ze szparagami w roli głównej:
- Najprostszy przepis na szparagi – białe szparagi z bułką tartą i masłem
- Zielone szparagi zawijane w boczek
- Prosta zupa szparagowo-koperkowa
- Makaron spaghetti z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce
W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie, o wyrazistym i ostrym smaku. Istnieją też szparagi fioletowe, ale nie są spotykane zbyt często.
Szparagi – obierać, czy nie?
Pamiętajmy, że białe szparagi należy obrać! Zielone są na tyle delikatne, że nie trzeba ich pozbawiać wierzchniej warstwy. Natomiast zarówno zielonym, jak i białym należy oderwać lub odciąć zdrewniałe końcówki.
Szparagi – czas gotowania
Zaletą szparagów jest prostota przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę.
- Białe szparagi gotujemy do 15 minut
- Kolorowe (zielone lub fioletowe) szparagi gotujemy ok. 5-8 min.
Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania. Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej.
Jakie dania można przygotować ze szparagów? Zobaczcie przepisy!
Szparagi z bułką tartą i masłem [PRZEPIS]

Składniki
- białe szparagi
- sól
- cukier
- masło
- 2 łyżki tartej bułki
Wykonanie
Białe szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół. Powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła, do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę ) i gotować około 30 minut pod przykryciem. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku, polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.
Zielone szparagi zawijane w boczek [PRZEPIS]

Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry)
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien.
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki.
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku.
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku.
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.
Przepis Katarzyny Kośmider
Prosta zupa szparagowo-koperkowa [PRZEPIS]

Składniki
- szparagi zielone (dowolna ilość)
- 2 wiązki koperku
- masło
- wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
- śmietana
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.
Przepis Marty Góry
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce [PRZEPIS]

Składniki na 3 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 12 sztuk szparagów
- 3 jajka
- ocet
- sól, świeżo mielony pieprz
- parmezan
Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
