https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Proste dania ze szparagami, które skradną twoje serce. Co zrobić ze szparagów?

opr. Magda Smoleń
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zobacz, co można przygotować ze szparagów, by było prosto i pysznie. Na zdjęciu szparagi zawijane w boczek.
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zobacz, co można przygotować ze szparagów, by było prosto i pysznie. Na zdjęciu szparagi zawijane w boczek. Fot. Katarzyna Kośmider
Sezon na szparagi 2025 otwarty! Białe, zielone i fioletowe już pojawiają się w sprzedaży! Co można z nich przygotować? Jakie dania ze szparagami smakują wybornie? Szparagi z boczkiem czy zupa szparagowa? Makaron spaghetti ze szparagami czy szparagi z masłem i bułką tartą? Zebraliśmy dla Was przepisy na proste dania ze szparagami, które skradną wasze serca!

Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy w czerwcu. Dlatego już teraz należy wykorzystać sezon i przygotować pyszne dania ze szparagami!

Poniżej znajdziecie przepisy na proste i pyszne dania ze szparagami w roli głównej:

  • Najprostszy przepis na szparagi – białe szparagi z bułką tartą i masłem
  • Zielone szparagi zawijane w boczek
  • Prosta zupa szparagowo-koperkowa
  • Makaron spaghetti z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce

W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie, o wyrazistym i ostrym smaku. Istnieją też szparagi fioletowe, ale nie są spotykane zbyt często.

Szparagi – obierać, czy nie?

Pamiętajmy, że białe szparagi należy obrać! Zielone są na tyle delikatne, że nie trzeba ich pozbawiać wierzchniej warstwy. Natomiast zarówno zielonym, jak i białym należy oderwać lub odciąć zdrewniałe końcówki.

Szparagi – czas gotowania

Zaletą szparagów jest prostota przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę.

  • Białe szparagi gotujemy do 15 minut
  • Kolorowe (zielone lub fioletowe) szparagi gotujemy ok. 5-8 min.

Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania. Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej.

Jakie dania można przygotować ze szparagów? Zobaczcie przepisy!

Szparagi z bułką tartą i masłem [PRZEPIS]

Białe szparagi - delikatne w smaku - najlepiej podać z bułką tartą i masłem.
Białe szparagi - delikatne w smaku - najlepiej podać z bułką tartą i masłem. fot. pixabay

Składniki

  • białe szparagi
  • sól
  • cukier
  • masło
  • 2 łyżki tartej bułki

Wykonanie
Białe szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół. Powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła, do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę ) i gotować około 30 minut pod przykryciem. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku, polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.

Zielone szparagi zawijane w boczek [PRZEPIS]

Zielone szparagi zawijane w boczek.
Zielone szparagi zawijane w boczek. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów 
  • boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry) 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie 
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien. 
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki. 
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. 
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku. 
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie. 
Przepis Katarzyny Kośmider

Prosta zupa szparagowo-koperkowa [PRZEPIS]

Prosta zupa szparagowo-koperkowa.
Prosta zupa szparagowo-koperkowa. Fot. Marta Góra

Składniki

  • szparagi zielone (dowolna ilość)
  • 2 wiązki koperku
  • masło
  • wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
  • śmietana
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.
Przepis Marty Góry

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce [PRZEPIS]

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce.
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki na 3 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 12 sztuk szparagów
  • 3 jajka
  • ocet
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • parmezan

Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska