Nasza Loteria

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Poznaj kulinarne typy i odmiany ziemniaków: typ A, B, C lub mieszany

mad
Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? Podpowiadamy!
Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? Podpowiadamy! fot. pixabay
Ziemniak ziemniakowi nierówny! Które ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a które na kluski bądź do sałatki? W wyniku wieloletniego krzyżowania i sztucznej selekcji znane są dziś na świecie tysiące odmian ziemniaka. W Polsce jest ich około stu. Każdą odmianę można zaklasyfikować do odpowiedniego typu ziemniaka. Czym się różni ziemniak typu A od ziemniaka typu B lub C? Zobaczcie nasz poradnik!

Zdrowe i smaczne, a jednak wciąż przez wielu niedoceniane. Ziemniaki lub – jak kto woli – kartofle, pyry bądź grule to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, mają wiele właściwości odżywczych, również w kuchni wykazują nieograniczony potencjał kulinarny. Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentujemy kulinarne typy i odmiany ziemniaków.

Ziemniak Typ A

To ziemniaki sałatkowe (ale też na grilla i patelnię). Po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się i łatwo się kroją, zachowują kształt. Są wilgotne i zawierają mało skrobi. Doskonale sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale również jako baza zapiekanek oraz dodatek do zup.

Wśród ziemniaków sałatkowych wyróżniamy odmiany takie jak np.:

  • Agata
  • Almera
  • Dali
  • Impresja
  • Krasa
  • Mozart
  • Nicola
  • Oberon
  • Orchestra
  • Otolia
  • Riviera
  • Vivaldi
  • Viviana
  • Zenia

Ziemniak Typ B

Ziemniaki ogólnoużytkowe, najbardziej popularne dzięki swojej uniwersalności. Po ugotowaniu nie rozsypują się, ale łatwo rozgniatają widelcem. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Nadają się do obiadu, purée, kopytek, babek ziemniaczanych, zup, smażenia (np. chipsów).

Zaliczamy do nich m.in. odmiany:

  • Augusta
  • Bellarosa
  • Bohun
  • Fresco
  • Gala
  • Ingrid
  • Irga
  • Irys
  • Jelly
  • Michalina
  • Syrena
  • Victoria
  • Zagłoba

Ziemniak Typ C

To ziemniaki mączyste, do pieczenia. Po ugotowaniu łatwo się rozpadają. Mają dużo skrobi, dzięki czemu są mączyste. Sprawdzą się do przygotowania klusek, farszu, kopytek, pyz, placków i frytek.

Wśród ziemniaków typu C wymienić można takie m.in. odmiany, jak:

  • Ametyst
  • Agnes
  • Etiuda
  • Etola
  • Gracja
  • Gustaw
  • Honorata
  • Innovator
  • Jurata
  • Jurek
  • Magnolia
  • Marlen
  • Mazur
  • Melody

Ziemniak Typy mieszane

  • A, B, C to podstawowe typy ziemniaków. Często możemy jednak spotkać tzw. grupy mieszane, np.:
  • typ AB: Vineta, Denar, Lord, Bard, Korona, Impala
  • typ BC lub B-BC: Zeus, Bryza, Tajfun, Jutrzenka, Finezja, Justa
  • typ BC-C: Bursztyn, Cekin, Legenda, Wiarus, Ursus
  • lub typ D – bardzo mączysty, niewskazany do kulinarnych podbojów

Lubisz ziemniaki? Zobacz koniecznie:

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska