Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Poznaj kulinarne typy i odmiany ziemniaków: typ A, B, C lub mieszany

mad
Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? Podpowiadamy!
Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? Podpowiadamy! fot. pixabay
Ziemniak ziemniakowi nierówny! Które ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a które na kluski bądź do sałatki? W wyniku wieloletniego krzyżowania i sztucznej selekcji znane są dziś na świecie tysiące odmian ziemniaka. W Polsce jest ich około stu. Każdą odmianę można zaklasyfikować do odpowiedniego typu ziemniaka. Czym się różni ziemniak typu A od ziemniaka typu B lub C? Zobaczcie nasz poradnik!

Zdrowe i smaczne, a jednak wciąż przez wielu niedoceniane. Ziemniaki lub – jak kto woli – kartofle, pyry bądź grule to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, mają wiele właściwości odżywczych, również w kuchni wykazują nieograniczony potencjał kulinarny. Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentujemy kulinarne typy i odmiany ziemniaków.

Ziemniak Typ A

To ziemniaki sałatkowe (ale też na grilla i patelnię). Po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się i łatwo się kroją, zachowują kształt. Są wilgotne i zawierają mało skrobi. Doskonale sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale również jako baza zapiekanek oraz dodatek do zup.

Wśród ziemniaków sałatkowych wyróżniamy odmiany takie jak np.:

  • Agata
  • Almera
  • Dali
  • Impresja
  • Krasa
  • Mozart
  • Nicola
  • Oberon
  • Orchestra
  • Otolia
  • Riviera
  • Vivaldi
  • Viviana
  • Zenia

Ziemniak Typ B

Ziemniaki ogólnoużytkowe, najbardziej popularne dzięki swojej uniwersalności. Po ugotowaniu nie rozsypują się, ale łatwo rozgniatają widelcem. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Nadają się do obiadu, purée, kopytek, babek ziemniaczanych, zup, smażenia (np. chipsów).

Zaliczamy do nich m.in. odmiany:

  • Augusta
  • Bellarosa
  • Bohun
  • Fresco
  • Gala
  • Ingrid
  • Irga
  • Irys
  • Jelly
  • Michalina
  • Syrena
  • Victoria
  • Zagłoba

Ziemniak Typ C

To ziemniaki mączyste, do pieczenia. Po ugotowaniu łatwo się rozpadają. Mają dużo skrobi, dzięki czemu są mączyste. Sprawdzą się do przygotowania klusek, farszu, kopytek, pyz, placków i frytek.

Wśród ziemniaków typu C wymienić można takie m.in. odmiany, jak:

  • Ametyst
  • Agnes
  • Etiuda
  • Etola
  • Gracja
  • Gustaw
  • Honorata
  • Innovator
  • Jurata
  • Jurek
  • Magnolia
  • Marlen
  • Mazur
  • Melody

Ziemniak Typy mieszane

  • A, B, C to podstawowe typy ziemniaków. Często możemy jednak spotkać tzw. grupy mieszane, np.:
  • typ AB: Vineta, Denar, Lord, Bard, Korona, Impala
  • typ BC lub B-BC: Zeus, Bryza, Tajfun, Jutrzenka, Finezja, Justa
  • typ BC-C: Bursztyn, Cekin, Legenda, Wiarus, Ursus
  • lub typ D – bardzo mączysty, niewskazany do kulinarnych podbojów

Lubisz ziemniaki? Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska