Zdrowe i smaczne, a jednak wciąż przez wielu niedoceniane. Ziemniaki lub – jak kto woli – kartofle, pyry bądź grule to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, mają wiele właściwości odżywczych, również w kuchni wykazują nieograniczony potencjał kulinarny. Jakie ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a jakie na kluski bądź do sałatki? W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentujemy kulinarne typy i odmiany ziemniaków.
Ziemniak Typ A
To ziemniaki sałatkowe (ale też na grilla i patelnię). Po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się i łatwo się kroją, zachowują kształt. Są wilgotne i zawierają mało skrobi. Doskonale sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale również jako baza zapiekanek oraz dodatek do zup.
Wśród ziemniaków sałatkowych wyróżniamy odmiany takie jak np.:
- Agata
- Almera
- Dali
- Impresja
- Krasa
- Mozart
- Nicola
- Oberon
- Orchestra
- Otolia
- Riviera
- Vivaldi
- Viviana
- Zenia
Ziemniak Typ B
Ziemniaki ogólnoużytkowe, najbardziej popularne dzięki swojej uniwersalności. Po ugotowaniu nie rozsypują się, ale łatwo rozgniatają widelcem. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Nadają się do obiadu, purée, kopytek, babek ziemniaczanych, zup, smażenia (np. chipsów).
Zaliczamy do nich m.in. odmiany:
- Augusta
- Bellarosa
- Bohun
- Fresco
- Gala
- Ingrid
- Irga
- Irys
- Jelly
- Michalina
- Syrena
- Victoria
- Zagłoba
Ziemniak Typ C
To ziemniaki mączyste, do pieczenia. Po ugotowaniu łatwo się rozpadają. Mają dużo skrobi, dzięki czemu są mączyste. Sprawdzą się do przygotowania klusek, farszu, kopytek, pyz, placków i frytek.
Wśród ziemniaków typu C wymienić można takie m.in. odmiany, jak:
- Ametyst
- Agnes
- Etiuda
- Etola
- Gracja
- Gustaw
- Honorata
- Innovator
- Jurata
- Jurek
- Magnolia
- Marlen
- Mazur
- Melody
Ziemniak Typy mieszane
- A, B, C to podstawowe typy ziemniaków. Często możemy jednak spotkać tzw. grupy mieszane, np.:
- typ AB: Vineta, Denar, Lord, Bard, Korona, Impala
- typ BC lub B-BC: Zeus, Bryza, Tajfun, Jutrzenka, Finezja, Justa
- typ BC-C: Bursztyn, Cekin, Legenda, Wiarus, Ursus
- lub typ D – bardzo mączysty, niewskazany do kulinarnych podbojów
Lubisz ziemniaki? Zobacz koniecznie:

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?