Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Drożdżowe bułeczki na ciepło z farszem z kurczaka [PRZEPIS]

mad
Drożdżowe bułeczki na ciepło z farszem z kurczaka. Pycha!
Drożdżowe bułeczki na ciepło z farszem z kurczaka. Pycha! Fot. Joanna Tokarz
Szukasz niebanalnej przekąski? Drożdżowe domowe bułeczki z farszem mięsnym to świetna przekąska, która smakuje wybornie! Zobaczcie przepis!

Domowe drożdżowe ciepłe bułki z farszem mięsnym… Nikt im się nie oprze! Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na bułeczki

  • 5 szklanek mąki + ok. szklanka do podsypywania
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • duża cebula
  • puszka kukurydzy (ok. 200 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry i czosnku

Dodatkowo

  • jajko
  • 20 dag sera żółtego w kawałku

Wykonanie
Mleko delikatnie podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier, wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn mleczno-drożdżowy i olej. Całość wyrobić łyżką, a następnie chwilę dłonią na gładką kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawami i wymieszać. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki. Całość smażyć aż do wyparowania wody. Wsypać przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić na blacie podsypanym mąką. Podzielić na pół, rozwałkować. Dużym kubkiem wykroić krążki, nałożyć na nie farsz, przykryć drugim krążkiem, zlepić tworząc szerokie krawędzie. Szklanką wyciąć małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować.
Każdą bułeczkę wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem. Pozostawić ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia i piec przez ok. 15 minut w temp. 180 st. Bułeczki najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska