Pyszne domowe gofry, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Chrupiące i złociste ciasto wręcz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Takie domowe gofry można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocowymi musami, miodem czy jogurtem. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do lodów, budyniu czy kisielu.

Chrupiące i złociste domowe gofry [PRZEPIS]
Składniki na domowe gofry:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie domowych gofrów:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej. Następnie chwilę miksować.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do ciasta. Całość wymieszać.
Ciasto wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 minuty. Upieczone gofry dać na kratkę kuchenną i udekorować na przykład bitą śmietaną.
