Pomysł na śniadanie. Gofry kojarzą się najczęściej ze słodkim deserem serwowanym w turystycznych miejscowościach. Ten znany wszystkim przysmak możemy jednak wykonać w zupełnie inny sposób! Przedstawiamy przepis na zaskakujące, wytrawne gofry, do których mąkę przygotujemy z płatków owsianych górskich.

Składniki
- 100 g płatków owsianych Halina
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- w razie konieczności odrobina wody
- sól, pieprz
Proponowane dodatki do gofrów:
- garść świeżego szpinaku
- pomidor
- awokado
- kiełki
- jajko sadzone
- wędlina dojrzewająca
Wykonanie:
Płatki zmielić drobno, np. w młynku do kawy, połączyć z resztą składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Wylać ciasto partiami na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę i piec aż będą złociste i chrupiące, czas będzie zależał od mocy użytej gofrownicy.
Ozdobić ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
