Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką [PRZEPIS]

mad
Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką.
Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką.
Sezon dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry orkiszowo-dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami.

Gofry orkiszowo-dyniowe – przepis. Gofry smakują wybornie, mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Składniki na około 12 gofrów:

  • 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska