https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników

mad
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy.
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy. Fot. Anna Kaczmarz
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak przygotowywały dawniej nasze babcie. Barszcze, zalewajki, zupy ziemniaczane, grochówki, krupniki, pomidorówki, szczawiowe... Kliknijcie w galerię i wybierzcie coś dla siebie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Macie ochotę na pyszną, polską zupę? Tutaj znajdziecie przepisy:

  • Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich
  • Zupa ziemniaczana
  • Tradycyjna zupa ogórkowa
  • Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
  • Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjny krupnik domowy
  • Rozgrzewająca kwaśnica góralska
  • Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń
  • Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Rosół „mieszany”
  • Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Zupa botwinka
  • Zupa szczawiowo-pokrzywowa
  • Białczańska zupa scypa z kapusty
  • Barszcz czerwony
  • Zupa postna „mojej mamy”
  • Zupa ziemniaczana  z boczkiem i kiełbasą
  • Zupa kapuściana
  • Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką
  • Zupa czosnkowa
  • Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
  • Zupa piwna „ceseata”

W polskiej tradycji kulinarnej obiad bez zupy nie jest prawdziwym, domowym obiadem. Zupa pełni rolę ciepłej przystawki i ma zadanie zaspokoić pierwszy głód oraz rozgrzać nas, szczególnie jesienią i zimą, gdy na dworze zaczyna panować mróz . Drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, jarzynowej lub innej, dowolnej pozycji spośród tak licznego repertuaru polskich zup. Nic dziwnego zatem, że zupa codziennie gości na prawie każdym polskim stole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jurek

Dzisiaj nie gotuje się takich zup jak nazywacie Babci ! Dzisiaj to są przeróżne wynalazki . Chociażby można było ulepszyć we wkładzie np. mięsa, bo są inne czasy, bo kiedyś było ciężko. To pokolenie nie lubi zup chlypawek

Ł
Łukasz

A gdzie tradycyjna czarna polewka z Pana Tadeusza zwana też czerniną

G
Gość

Teraz polskie tradycyjne danie to KEBAB, kebs...wszyscy sie tym smakolykiem zajadaja az im sie uszy trzesa. Nic to ze to sam syf. Smacznego

J
Ja

Jak u babci? Sugerujecie, że nasze mamy nie umieją gotować?

G
Gość

Myslicie ze jak roz[wulgaryzm]icie artykul na 30 osobnych odslon to komus sie bedzie chcialo otwierac kolejne zbiory reklam a wy zarobicie na tym krocie? Co to jest [wulgaryzm] mikolajkowy blok z polsatu?

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska