Macie ochotę na pyszną, polską zupę? Tutaj znajdziecie przepisy:
- Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
- Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich
- Zupa ziemniaczana
- Tradycyjna zupa ogórkowa
- Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni
- Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
- Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
- Tradycyjny krupnik domowy
- Rozgrzewająca kwaśnica góralska
- Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń
- Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
- Zupa szczawiowa z jajkiem
- Rosół „mieszany”
- Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
- Zupa botwinka
- Zupa szczawiowo-pokrzywowa
- Białczańska zupa scypa z kapusty
- Barszcz czerwony
- Zupa postna „mojej mamy”
- Zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
- Zupa kapuściana
- Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką
- Zupa czosnkowa
- Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
- Zupa piwna „ceseata”
W polskiej tradycji kulinarnej obiad bez zupy nie jest prawdziwym, domowym obiadem. Zupa pełni rolę ciepłej przystawki i ma zadanie zaspokoić pierwszy głód oraz rozgrzać nas, szczególnie jesienią i zimą, gdy na dworze zaczyna panować mróz . Drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, jarzynowej lub innej, dowolnej pozycji spośród tak licznego repertuaru polskich zup. Nic dziwnego zatem, że zupa codziennie gości na prawie każdym polskim stole.
Zobacz koniecznie!
