Dania ze szkolnej stołówki. Koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa?
Zupa mleczna, makaron z serem, ryż z jabłkami, pampuchy… Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie jadł nigdy obiadów w szkolnej stołówce. Dla jednych –...
Obiady domowe jak u mamy - tradycyjne dania, które zawsze warto przygotować
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, sycący krupnik, kotlet schabowy rozpływający się w ustach, czy rewelacyjne pierogi ruskie. Domowe, pyszne klasyczne...
Przepisy na tradycyjne polskie zupy
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao...
Zupy ogórkowe naszych Czytelników
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce...
Kluski leniwe: przepisy naszych Czytelników
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymanderska w...
Najlepsze przepisy na pierogi
Przepisy na pierogi. Pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a nawet z.. kaszanką! Farsze do pierogów bywają różne. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 12 przepisów...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Ciasta i desery z PRL. Zobaczcie przepisy!
Desery z PRL-u. Pamiętacie blok czekoladowy? A może nie było większego rarytasu niż domowe krówki lub szyszki z ryżu preparowanego? Ciasteczka „ziemniaczki”,...
Pamiętacie "gruźliczankę"? Tak się piło w PRL, czyli mamo, tato kupmy sobie saturator
Kilka szklanek, wózek na kółkach z parasolem lub bez, butla ze sprężonym gazem i sok lub dwa do wyboru. Czasami łańcuch z kłódką. Tak się piło w PRL! Smak wody...
Pieczona baranina
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.
Obiad jak u mamy. Pamiętacie takie potrawy? Sprawdź przepisy
Są potrawy, których smak pamiętamy na zawsze. Gotowała je mama. Kiedy wracaliśmy ze szkoły, pachniało w całym domu. Przypominamy przepisy na obiad jak u mamy....
Świńska głowa na stole. Zobaczcie wielkanocne menu naszych przodków!
„Nie wszędzie jednakowo u nas obchodzą Wielkanoc; gdzieniegdzie zaginął prawie zwyczaj zastawiania święconego, w Krakowie rozsyłają zaproszenia jakby na obiad...
Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek
Nowe oblicze świątecznego żurku? Czemu nie! Żurek jest tradycyjną zupą na Wielkanoc. W wielu domach żurek rozpoczyna święta, a ile domów, tyle przepisów. My...
Stół wielkanocny naszych przodków
Jak świętowali Wielkanoc nasi przodkowie? Tak jak my! Na wielkanocnych stołach nie mogło zabraknąć baby wielkanocnej, jajek i kolorowych mazurków. Zebraliśmy...
Święcelina i strząska czyli Wielkanoc w Małopolsce
Znacie krzonówkę i święcelinę? Wiecie co to strząska? To dania wielkanocne przygotowywane w niektórych rejonach Małopolski. O nietypowych daniach wielkanocnych...
Tajemnice wielkanocnego żuru
Żurek. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. W różnych regionach Polski gotuje się ją trochę inaczej. Wypróbuj przepisy na żurek w...
Dawne przepisy na wielkanocne wypieki. To dopiero były ciasta!
Wielkanoc tuż-tuż. A na stołach pyszne baby i mazurki. Często „z przepisu babci”. Ale czy dziś ktokolwiek robi mazurki z 50 jaj? Albo babki z 96? A może ktoś...
Królowa Wielkanocy jest jedna. To sałatka jarzynowa!
Co jadamy w Wielkanoc? Królowa jest jedna – to sałatka jarzynowa! Ta popularna sałatka pojawia się na wielkanocnym stole u 60 procent Polaków, natomiast żurek –...
Bigos – najlepsze przepisy naszych Czytelników
Do liczących sobie kilkaset lat polskich receptur należą między innymi tak kultowe pozycje z polskiej kuchni jak bigos. A czy wiecie, że jeszcze w XVII wieku...
Domowa karpatka z masą budyniową
Sprawdzony przepis na domową karpatkę z rewelacyjną masą budyniową od Koła Gospodyń Wiejskich. Koniecznie spróbujcie!
Dodano godzina temu w kategorii Konstrukcje stalowe
Dodano 22 godziny temu w kategorii Meble na wymiar
Dodano wczoraj w kategorii Odzież
Dodano wczoraj w kategorii Sklep