Świńska głowa na stole. Zobaczcie wielkanocne menu naszych przodków!
„Nie wszędzie jednakowo u nas obchodzą Wielkanoc; gdzieniegdzie zaginął prawie zwyczaj zastawiania święconego, w Krakowie rozsyłają zaproszenia jakby na obiad...
Stół wielkanocny naszych przodków
Jak świętowali Wielkanoc nasi przodkowie? Tak jak my! Na wielkanocnych stołach nie mogło zabraknąć baby wielkanocnej, jajek i kolorowych mazurków. Zebraliśmy...
Słodki skandal w Krakowie, czyli o Danusi słów kilka
Ależ to był skandal! Kraków w 1918 roku aż huczał od plotek! Oto Adam Piasecki, król czekolady, założyciel Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady, wypuszcza na...
Wiosenne śniadanie według Debory "Debsy" Suliborskiej
Świeże, lekkie i pełne smaku śniadanie, które wprowadzi Cię w wiosenny nastrój! Połączenie kremowego twarożku, soczystych grillowanych brzoskwiń i aromatycznego...
Na przedwojennym targu. Tak dawniej handlowano
Zapraszamy w podróż w czasie – na przedwojenne targowisko! To tutaj, na targach odbywających się kilka razy w tygodniu, mieszkańcy wsi mogli sprzedawać nadwyżki...
Gotowi na tłusty czwartek? Tak robią pączki w jednej z najstarszych cukierni Krakowa
Zanim w czwartkowy poranek przed cukierniami ustawią się kolejki, w pracowniach trwa wytężona praca. Jak przygotowuje się jedne z najlepszych pączków w...
Niebanalne przepisy na walentynki od Mastechefa
Szukacie niebanalnych propozycji na kolację walentynkową? Z pomocą przychodzi Debora "Debsy" - finalistka XIII edycji programu „MasterChef”. Zobaczcie jej...
Przepisy na 12 potraw na Wigilię od najpopularniejszych kucharzy
12 wigilijnych potraw od Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię i święta. Co znani kucharze...
Julia Child – kulinarna celebrytka z przeszłości
Bon Appetit! Każdy miłośnik kuchni francuskiej i Julii Child zna jej charakterystyczny okrzyk. Autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu...
Najlepszą zupę królewską w Małopolsce gotują panie z KGW Korczyna
Koło Gospodyń Wiejskich w Korczynie okazało się najlepszym w Małopolsce w konkursie kulinarnym " Z drobiem przez pokolenia". Podbiło serca i podniebienia jury...
Szefowie kuchni Połka i Allan ugotują krem czosnkowy z boczkiem i grzankami
Allan i Połka to cenieni już szefowie kuchni w Gorlicach i nie tylko. Kilkanaście dni temu zamknęli lokal przy ul. Narutowicza, by otworzyć swoją restaurację...
Pijany tort babci Stasi cukierniczym hitem i Wypiekiem Regionalnym Ziemi Gorlickiej
Przez najbliższy rok panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łużnej mogą chwalić się pijanym tortem orzechowym babci Stasi, który dzisiaj podczas konkursu kulinarnego...
Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
Magdalena "Kajra" Kajrowicz i urodzony w Krakowie Sławomir Zapała od 12 lat są szczęśliwym małżeństwem i wychowują syna, który nie tak dawno skończył 7 lat....
"Lody, lody Bambino! Lepsze niż wódka, lepsze niż wino!". Pamiętacie?
Moja babcia chorowała, zjadła lody – wyzdrowiała. Nawet Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody… Kto z nas nie pamięta okrzyków plażowych sprzedawców...
Nie pomogła im nawet Magda Gessler. Oto knajpy, które upadły
"Kuchenne rewolucje" na telewizyjnej antenie zadebiutowały w marcu 2010 roku. Od tamtej pory restauratorka Magda Gessler podróżuje po całym kraju i ratuje...
„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman już dostępna
Premiera kulinarnej publikacji odbędzie się już za za tydzień, w sobotę 25 maja przy Pałacu Kultury w Warszawie na Miedzynarodowych Targach Książki....
Kuchenne rewolucje w Śliwkowej Bobowej. Wiemy, jak zareagowała Magda Gessler!
Wczoraj do późnego wieczora na ulicy Grunwaldzkiej w Bobowej znów było tłoczno i głośno. Wszystko za sprawą Magdy Gessler i ekipy programu Kuchenne...
20 lat w Unii Europejskiej. Jak zmienił się kulinarny Kraków?
Jesteśmy już 20 lat w Unii Europejskiej. Jak nasza przynależność do Wspólnoty zmieniła kulinarne oblicze Krakowa? Czy mamy się czym pochwalić, a może jest się...
Zurabi Shekiladze serwuje w Krakowie gruzińskie pyszności
Do gruzińskich specjałów trzeba mieć i rękę i serce. Bo jak inaczej zrobić rewelacyjne chaczapuri, lobiani, słodkie ciasto medok czy w końcu kadę? Zurabi...
Totalna rewolucja Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków zniknęła!
Zakończyły się Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków, dotychczas utrzymana w loftowym klimacie odeszła w zapomnienie. Dzisiaj to przesycona...
Seniorzy z gminy Oświęcim gotowali ze zwycięzcą Hell's Kitchen
Witold Mondry pochodzący z Poręby Wielkiej - zwycięzca Hell's Kitchen Polska wziął udział w warsztatach kulinarnych z seniorami w OSP Brzezinka. Spotkanie...
Sylwia Majcher: Wykorzystujmy wszystko - od trzonka do korzonka!
O tym, czym jest "zero waste" w kuchni, jak nie ma marnować jedzenia i dlaczego warto wykorzystywać resztki, rozmawiamy z Sylwią Majcher, autorką bestsellerowej...
Dodano 23 godziny temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano wczoraj w kategorii Winiarnia
Dodano wczoraj w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 2 dni temu w kategorii Adwokat