To nie jest zwykła zupa. To zupa królewska z kładzionymi kluseczkami, a sekretem jej niepowtarzalnego smaku jest wywar mięsno- warzywny. Tak samo zresztą jak rolada zwana też galantyną, bo podawać ją można i na ciepło i na zimno, a zrobiona z całego kurczaka, którego luzuje się z kości, rozbija, doprawia, a potem roluje w nim mięso. To prawdziwe mistrzostwo kulinarne na dodatek związane z tradycją regionu.
- Potrawa przygotowana według dawnego przepisu opiera się na zachowanych pokoleniowo recepturach sięgających nawet XVIII-XIX wieku - podaje Katarzyna Kozioł, wiceprzewodnicząca KGW w Korczynie. - Bardzo ważne jest aby składniki były pochodzenia ekologicznego. A my mamy do nich dostęp z własnych gospodarstw ekologicznych, sadowniczych, z hodowli drobiu od rolników, zajmujących się ekologiczną hodowlą. Nasza rolada tradycyjna doskonale wpisuje się w uroczystości lokalne, regionalne czy ogólnopolskie. To związek kulinarnej tradycji ze specyficznym momentem, świętem i rodzinnym biesiadowaniem - tłumaczy.
Tymi właśnie potrawami Koło Gospodyń Wiejskich z Korczyny koło Biecza zdeklasowało wszystkie inne, startujące w konkursie kulinarnym organiowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi i wygrało pierwszy etap rywalizacji.
- W nagrodę otrzymałyśmy 600 złotych, ale przede wszystkim zakwalifikowałyśmy się do drugiego etapu kokursu, czyli do nagrań do serwisu internetowego You Tube. Przed kamerami i w towarzystwie Michała Budnika, szefa kuchni znanego m.in. z gotowania na żywo w Pytaniu na Śniadanie w TVP przyrządziłyśmy i naszą zupę i roladę - mówi Renata Guzik- Bacia przewodnicząca KGW Korczyna.
Przed kamerami, ale też na zapleczu nagrania pracowały Józefa Trybek, Lucyna Szary, Maria Guzik, Genowefa Podobińska, Irena Kosińska, Marta Bugno, Małgorzata Cichoń, Katarzyna Kozioł i Anna Bogdan.
Na tym nie koniec, bo ekipa nagraniowa realizuje programy z wszystkimi szesnastoma kołami z całego kraju. Te wezmą udział w rywalizacji na subskrypcje. Które koło uzyska ich najwięcej, zgarnie pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym.