Kobiety z kół gospodyń wiejskich znane są z niezwykłej kreatywności i wspaniałego poczucia smaku. Z każdej potrawy robią kulinarne dzieła. Tak było i tym razem. Rolada drobiowa z gruszkami, to znów z pietruszką, miodem i musztardą albo z orzechami, czy ze szpinakiem i domowymi przetworami - pomysłów na jej przyrządzenie i dopasowanie dodatków nie było końca. Jurorzy długo zastanawiali się dla kogo i za które wytworne smaki przyznać najwyższe nagrody. Ogłoszenie wyników konkursu już za tydzień podczas Święta Stroju Ludowego w Zielonkach.
Konkurs kulinarny „Zieloneckie Smaki” jest częścią obchodów gminnego Tygodnia Kultury Ludowej. Organizatorami są gmina Zielonki oraz Izba Regionalna w Zielonkach pod patronatem starosty krakowskiego.
- Organizujemy Tydzień Kultury Ludowej, mówimy wówczas o zwyczajach, tradycjach. Panie i panowie prezentują wówczas przepiękne stroje ludowe. To, że gmina Zielonki ma wspaniałe stroje wiemy, tak samo jak to, że jest gościnna, ale przy okazji prezentacji kultury ludowej chcemy poznać jak smakuje gmina Zielonki. Na konkursach kulinarnych degustujemy właśnie całą paletę smaków, tu możemy doświadczyć jak gmina Zielonki jest pyszna - i nie jest to pochodna od grzechu pychy, ale od bogactwa smaków - uśmiecha się Mariusz Zieliński, współorganizator konkursu, kustosz Izby Regionalnej w Zielonkach.
Podczas konkursu można było degustować najwspanialsze smaki, ale także podziwiać piękną, w niektórych przypadkach starą zastawę, garnki gliniane, haftowane obrusy i ozdoby stołu z motywami ludowymi.
Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej, charakterystycznej dla regionu podkrakowskiego oraz bezpłatne udostępnienie (w formie elektronicznej) receptury podlegającego ocenie dania prezentowanego w ramach konkursu.
- Zebrane przepisy zostaną umieszczone w archiwum cyfrowym gminy Zielonki prowadzonym przez Izbę Regionalną w Zielonkach i przyszłości mogą posłużyć do przygotowania książki kucharskiej poświęconej lokalnym kulinariom z terenu gminy Zielonki - poinformowali organizatorzy.
Motywem przewodnim konkursu w 2024 roku jest rolada drobiowa z nadzieniem.
- Potrawy konkursowe oceniano z uwzględnieniem kilku kryteriów:
- walory degustacyjne (smak i zestawienie smakowe składników, aromat, tekstura poszczególnych elementów potrawy),
- wykonanie i sposób prezentacji (proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność)
- regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu potrawy.
Gala nagród powiatu krakowskiego. Docenieni zostali znakomic...
- Diabli Dół i Boża Wola. Nazwy małopolskich wsi, o których nie słyszeliście!
- Urok Ojcowskiego Parku Narodowego zimową porą. Tunel oszronionych drzew i sanie
- Najpiękniejsze zabytki powiatu krakowskiego wraz z gospodyniami trafiły do kalendarza
- Strefa aktywności gospodarczej w Miękini została otwarta. Firmy już kupują działki
- Na podium rankingu małopolskich gmin nieustająco Wielka Wieś i Zielonki
- Nietoperzowy Szlak. Nowa atrakcja turystyczna pod Krakowem
Polacy nieświadomi zagrożeń związanych z AI
