https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zieloneckie Smaki wpisują się w kulturę ludową. Zawody kulinarne gospodyń wiejskich. Pokazały na ile sposobów można zrobić roladę drobiową

Barbara Ciryt
Do konkursu kulinarnego „Zieloneckie Smaki” stanęły koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenie i nieformalne grupy
Do konkursu kulinarnego „Zieloneckie Smaki” stanęły koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenie i nieformalne grupy Barbara Ciryt
Rolada drobiowa z nadzieniem - to właśnie potrawa, którą wybrano jako motyw przewodni tegorocznego konkursu kulinarnego „Zieloneckie Smaki”. To już druga edycja "smakowitego" przedsięwzięcia dla kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń oraz nieformalnych grup działających na terenie gminy Zielonki. Konkurs odbył się w sobotę 5 października w Centrum Integracji Społecznej w Zielonkach.

Kobiety z kół gospodyń wiejskich znane są z niezwykłej kreatywności i wspaniałego poczucia smaku. Z każdej potrawy robią kulinarne dzieła. Tak było i tym razem. Rolada drobiowa z gruszkami, to znów z pietruszką, miodem i musztardą albo z orzechami, czy ze szpinakiem i domowymi przetworami - pomysłów na jej przyrządzenie i dopasowanie dodatków nie było końca. Jurorzy długo zastanawiali się dla kogo i za które wytworne smaki przyznać najwyższe nagrody. Ogłoszenie wyników konkursu już za tydzień podczas Święta Stroju Ludowego w Zielonkach.

Konkurs kulinarny „Zieloneckie Smaki” jest częścią obchodów gminnego Tygodnia Kultury Ludowej. Organizatorami są gmina Zielonki oraz Izba Regionalna w Zielonkach pod patronatem starosty krakowskiego.

- Organizujemy Tydzień Kultury Ludowej, mówimy wówczas o zwyczajach, tradycjach. Panie i panowie prezentują wówczas przepiękne stroje ludowe. To, że gmina Zielonki ma wspaniałe stroje wiemy, tak samo jak to, że jest gościnna, ale przy okazji prezentacji kultury ludowej chcemy poznać jak smakuje gmina Zielonki. Na konkursach kulinarnych degustujemy właśnie całą paletę smaków, tu możemy doświadczyć jak gmina Zielonki jest pyszna - i nie jest to pochodna od grzechu pychy, ale od bogactwa smaków - uśmiecha się Mariusz Zieliński, współorganizator konkursu, kustosz Izby Regionalnej w Zielonkach.

Podczas konkursu można było degustować najwspanialsze smaki, ale także podziwiać piękną, w niektórych przypadkach starą zastawę, garnki gliniane, haftowane obrusy i ozdoby stołu z motywami ludowymi.

Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej, charakterystycznej dla regionu podkrakowskiego oraz bezpłatne udostępnienie (w formie elektronicznej) receptury podlegającego ocenie dania prezentowanego w ramach konkursu.

- Zebrane przepisy zostaną umieszczone w archiwum cyfrowym gminy Zielonki prowadzonym przez Izbę Regionalną w Zielonkach i przyszłości mogą posłużyć do przygotowania książki kucharskiej poświęconej lokalnym kulinariom z terenu gminy Zielonki - poinformowali organizatorzy.

Motywem przewodnim konkursu w 2024 roku jest rolada drobiowa z nadzieniem.

  • Potrawy konkursowe oceniano z uwzględnieniem kilku kryteriów:
  • walory degustacyjne (smak i zestawienie smakowe składników, aromat, tekstura poszczególnych elementów potrawy),
  • wykonanie i sposób prezentacji (proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność)
  • regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu potrawy.
Laureaci nagród powiatowych na gali w Mogilanach

Gala nagród powiatu krakowskiego. Docenieni zostali znakomic...

Polacy nieświadomi zagrożeń związanych z AI

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska